Skip to main content

Türkütele (001)

27 oktober 2017

Het Hamburgse Spiegeltje, Spiegeltje an der Wand kwam vandeweek met jubelend nieuws. De bij ons achter het Prinses Amalia windpark tot 7 jaar en 9 maanden kerker veroordeelde Saban Baran zou frank en vrij in Antalya rondhobbelen. Terwijl wij allemaal dachten dat de Turkse retailer in vrouwenvlees streepjes trok in een staatsonderkomen van oompje Erdogan. Was dat al een klap voor ons rechtsgevoel, Der Spiegel wist ook nog te vertellen dat Saban in Istanbul, Ankara, Izmir en Antalya call centers had ingericht om onderdanen van buuf Merkel over te halen wurgcontracten te tekenen ten behoeve van drie in Duitsland actieve Groszleveranciers van energie.
Nou werd de suggestie gewekt dat ie die centers nog niet zo lang geleden van wal had gestoten. Maar na enig gesnuffel onzerzijds bleek dat niet zo te zijn. Al in 2008, het jaar waarin zijn specialistische handel wat in justitieel gedrang kwam, besloot hij in de call centers te stappen. Toen hij dan ook in 2009 voorgoed op kraamvisite ging in zijn vaderland stapte hij wat dat betreft in een gespreid bedje.
Overigens stond dat bedje niet op maagdelijk terrein. In eerder genoemde vier Turkse steden was al een uit 2003 stammend call center actief, ETB. Van Erol Tazegül. En eerlijk is eerlijk Saban en Erol hebben de Duitse energiemarkt keurig verdeeld. Saban doet E.on, Vattenfall en RWE. Erol houdt het bij Essent. Of die verdeling handjeklap of vuistjeklap is geregeld vertelt de historie niet. Hoe dit zij, deze synthese brengt ons terug bij een interessant avontuur van een oude bekende op dit terrein: Marthin Henken. Wij kregen hem in het vizier bij het vierendelen van aartszwendelaar Robbie van de Rhee (1) en om Marthin en zijn poenige entourage alvast in het Turkse zonnetje zetten voor we met hem verdergaan, voilà iets over zijn glanzende carrière. En gek, net als bij de eerste keer dat wij een beetje aan hem kloven ook hier geen woord over zijn zaken in Dönerland. Meer daarover in de volgende aflevering. Stay tuned.

(1) Op onze aanwijzingen door John van den Heuvel opgehaald uit Marbella. De voorbereiding van die operatie kunt u terugvinden in de serie Octopussy. Overigens stond Robbie in ieder geval vanaf de heropening van het Amsterdamse Olympisch Stadion in 2000 in contact met de in Andalusië vertoevende avontuurlijk ondernemer Einar F. LaLau. Komen we t.z.t. nog op terug.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 oktober 2017