Skip to main content

Trump en Deep State (032)

09 maart 2020

Als met Trump vs Biden iedere hoop op verandering de bodem is ingeslagen, betekent dat een nieuwe stap in de pre-revolutionaire fase van de VS: de opstandige jeugd beseft dat een hervorming van het vermolmde systeem onmogelijk is en zal daar haar conclusies uit trekken.
In Texas op Supertuesday was sprake van regelrechte malversaties: stembureaus in arme wijken waar kiezers 3 uur hadden staan wachten om te stemmen... werden plotseling gesloten. Wie had dit verordonneerd?
Alles 'als Bernie het maar niet wordt'. Het lijkt een overwinning voor de DNC, maar dat zal schijn blijken. De tegenstellingen (ook tussen de verschillende Staten van de Unie) in het land zullen toenemen. Het is gevaarlijk de bevolking perspectief te ontnemen. Macron in Frankrijk weet er inmiddels alles van. De presidentiële monarch kiest voor een autoritaire aanpak. Daar zal de winnaar in november ook voor moeten kiezen. En dat zal Trump zijn. Sanders was het enige alternatief. Biden is Clinton. Die zal verliezen.
Dat Sanders een kans had heb ik nooit geloofd, net zomin als ik in een democratische verandering van de maatschappij geloof zolang het kapitaal de macht bezit. Zeker niet in het belangrijkste land van het kapitalisme, maar ook hier niet.
Denk aan wat tijdens de verkiezingen in 1996 in Rusland is gebeurd: de Communistische Partij wilde de uitverkoop van 's lands rijkdommen door Jeltsin terugdraaien. Het leidde tot de grootste inmenging in verkiezingen ooit. Door de VS, Duitsland, Frankrijk, NAVO, IMF; alles en iedereen. Daar hoor je niemand meer over. Nu is het Rusland die overal achter zit, maarnietheus. Mensen die dit geloven zullen alles geloven wat hen op de mouw wordt gespeld. Ik beschouw ze als verloren. Opmerkelijk is dat in de VS dit praatje niet meer werkt maar bij ons wel.
De 'krachtmeting' Trump vs Biden zal de belangstelling voor de verkiezingen in de VS dramatisch verminderen.
Want wie is Joe Biden? Een pathologische leugenaar. Je kunt Trump van leugens beschuldigen, maar als je er 'Sleepy Joe' tegenover stelt, waar ben je dan mee bezig als DNC. Het Amerikaanse kiesstelsel slopen. Ze gokken erop dat een meerderheid van de Amerikanen uit weerzin over vier jaar Trump op Biden gaan stemmen. Een gevaarlijke gok. Ik zou er geen geld op zetten.
De hoop van het Democratisch establishment is 'de zwarte kiezer'. Biden, vice van Obama, moet de oudere zwarte kunnen paaien. Zoals in het oerconservatieve South-Carolina. 'Zwarten houden niet van Trump', was het verhaal al in 2016 met Clinton. Nou... (zie deze video) ik weet het nog zo net niet. Dat kon best 'ns meevallen. De onder zijn voorgangers verzwakte lagere middenklasse waar veel zwarten toe behoren gaat het sinds 2016 iets beter. Dat betaalt zich uit. Biden doet net als Bill Clinton joviaal met zwarten. Maar hij speelt geen saxofoon.
Sanders' domme 'Rusland blijf buiten onze verkiezingen!' en onduidelijkheid over 'regime change wars' (Kandidaat Tulsi Gabbard is hierover veel duidelijker; ze is dan ook uitgesloten van het volgende debat van Democratische presidentskandidaten) heeft veel radicale kiezers van hem vervreemd. Maakt Sanders, ondanks zijn radicale ideeën over immigratie en 'socialisme' voor en na, niet stiekem tóch deel uit van het establishment? Dat is een begrijpelijke vrees. Ik zou voor Tulsi stemmen.
Het belang van deze voorverkiezingen is dat socialisme eindelijk weer terug is, na 75 jaar McCarthyisme. En hoe. Dat is niet alleen de verdienste van Sanders, die iets als Denemarken bedoelt als hij het over socialisme heeft. Hij is een soort Wim Kok: 'géén socialisme zonder de SHELL' (al is die kreet van Joop den Uyl).
Het is maar goed dat hij het niet wordt, want hij zou net zo'n deceptie worden als 'Hope' Obama.
Amerika koerst na 2020 op ongewisse tijden af. Biden is een warmonger en steunde Bush in de Irak-oorlog. Trump lijkt verstrikt in de tentakels van Deep State. 'Goede relaties met Rusland', belangrijk verkiezingsitem in 2016, zullen we niet meer van hem horen. De enige verkiezingsbelofte die hij is nagekomen is 'géén regime change wars meer'. Hij is geen oorlog met Noord-Korea, Venezuela of Iran begonnen. Lijkt het leger uit Afghanistan terug te gaan trekken. Maar Trump's deal met de Taliban is o zo makkelijk te saboteren door Deep State. Oorlog is het handelsmerk sinds jaar en dag. Dat kan geen president veranderen.
'Breng onze troepen naar huis'. Ook zo'n verkiezingsbelofte.
Maar of hij na de verkiezingen deze beloftes gestand doet? Het ongewisse.  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 maart 2020
Trump en Deep State