Dilemma

Hits: 231

woensdag 26 oktober-2011
Af en toe lees je het nog wel eens. Of je ziet het in fillems. Dat een ondernemer bezoek krijgt van een peletonnetje sinistere onverlaten, die betrokken ondernemer een offer doet dat ie niet kan refusen. De duisterlingen vragen een hele kluit duiten om hem ongewild te beschermen tegen niet nader gespecificeerde branchegenoten, zinloos geweldplegers, hooligans, slechte betalers, lastige buren, brievenbuspissers usw, usw. In veel gevallen gaat het dan om een horecaondernemer, maar ook in de bouwwereld komt dit verschijnsel nar verluidt met enige regelmaat voor.
Wat doe je in zo'n geval? Met name als moeders en kroost je dierbaar zijn. Een smurfbureau binnenlopen? Moet je wel bewijzen hebben en dan nog. Een blaffer kopen? Meestal krijg je dan op een onbewaakt ogenblik een piano op je kanus. Dus dan maar schokken. Zit je meteen met een ander probleem. Hoe verantwoord je dat in je boekhouding? Je kan wel een postje "protectie" opvoeren, maar dan krijg je al gauw de blauwe brievenbrigade op bezoek met een paar lullige vraagjes. Er zit dus in wezen niet veel anders op dan ten behoeve van voornoemde duisterlingen op listige wijze je eigen omzet af te romen. En niet met joetjes, maar met tonnen. Want de jongens van de protectie hebben altijd een breed uitgavenpatroon.
Hoe vaak komt dit alles voor in Nederland? Vaker dan de gemiddelde winnaar van een Televizierring denkt. Zo hoorden wij onlangs van een bouwondernemer, dat hij jaarlijks zo'n kwart meloen moet schokken om zowel lijf en leden als zijn bedrijf een beetje redelijk in shape te houden. In wezen zwarte poen. Dus als Pieter Fiscus deze grappen in de kieren krijgt loopt de ondernemer in kwestie ook nog een goeie kans om tegen een staatszeperd op te lopen.
Een collega van hem was zo bijdehand geweest om het offer van de protectieboys wel te refusen. Nee, nog geen piano. Maar zijn bouwplaatsen worden nu regelmatig bezocht door anonieme heren met lange vingers en de verzekering blijft natuurlijk niet steeds aan de gang. En dat in een periode waarbij er stevig de klad zit in stenen stapelen. Kan je nagaan met wat voor dilemma deze bouwondernemers rondzeulen. Om het woord angst maar even niet te noemen. Nou ja, dan toch maar. De zuiverste omerta dus. Siciliƫ in de polder.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 231

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch