Deuss en de Amerikanski's (006)

dinsdag 7 juni-2011
John Deuss is al een tijd uit onze gedachten. Niet omdat we niet meer van hem houden, maar omdat ie uit zicht verdwenen is. Na zijn kortstondig verblijf in een hotel uit de toen nog in bloei staande Hirsch Ballin-keten in verband met de exploitatie van een Russische BTW-carroussel. Maar laten we gisteren nou plotseling op een oud spoor van Deusemans stuiten. Jawel. Dat spoor dateert uit begin 2007 en leidde naar het Canadese beleggingsvehikel Thomson Kernaghan met stuurman Mark Valentine op de brug (1). Wij wisten toen op te takelen dat "Funny" Valentine ondermeer verantwoordelijk was voor de zwarte gelden van de sombere familie Colombo uit de US of A. En dat onze Johnnyboy als baasje van de Bermuda Commercial Bank en de First Curacao International Bank, naar het lichtend voorbeeld van P2-bankier Piet Slavenburg, op zijn beurt toezicht hield op de geurende bezittingen van mr. Valentine.
Wat blijkt? Dat Mark Valentine zijn positie van stuurman had verworven via zijn ouweheer, die in de jaren negentig van de vorige eeuw als Canadees ambassadeur in de Saoedie-Arabische zandbak speelde. Met assistentie van een kruiwagen uit die contreien raakte Mark al snel betrokken bij transacties uit de trommel van ene Yasin al-Qadi. Naar verluidt de favoriete jongleur van de familie Bin Laden, inclusief Captain Caveman. Dat moet de adrenaline van de ambassadeurszoon af en toe heftig in beroering hebben gebracht. Mafia? Jihad? Jammie!
Maar er was meer. Zo verichtte hij naast naked shortselling de nodige kunststukjes ten faveure van de hedgefunds Isosceles Fund en Navigator, waar ondermeer ene Anna Vasilyevna Kushchyenko aka Anna Chapman haar dagelijks chleb verdiende. Een appetijtelijke Russische die samen met negen landgenoten op 27 juni 2010 in een smurfencel verdween op beschuldiging van spionage. De hele bups gaf dat toe en volgens de officiƫle berichten zouden ze op 8 juli 2010 zijn uitgeruild tegen een stel Amerikaanse collega's, die in Moskou tegen een lantaren waren opgelopen. Waaruit die spionage had bestaan? Poetipoe mag het weten. Maar gezien Anna's betrokkenheid bij de naakte shortspelletjes, die niet alleen Wall Street maar de hele geliberaliseerde wereld een formidabele zeperd bezorgden, is het woord spionage gebruikt om een andere lading af te dekken. Niet zo'n wonder dat op de intensive cares van de westerse poencentra naked shortselling in de ban werd gedaan. Dat had uiteraard ook gevolgen voor Valentine's kaartenhuis. Er vielen forse gaten en die moesten als een dumdumkogel worden gedicht. Want je kan wel overal met een bodyguard rondsjouwen, maar als de Colombo's en/of de Ruskies over de rooie gaan ben je net zo veilig als een baby in het Hofnarretje.
In oktober 2009 verdween op onverklaarbare wijze 24 meloen dollar uit de tegoeden van de First Curacao International Bank op Curacao (2). Verder nooit meer iets over vernomen. Het zal toch niet zo wezen ... Stay tuned.

(1) Zie de afleveringen 1 en 2.
(2) Zie aflevering 12 van de serie ABC-tje.

Deuss en de Amerikanski's

  • Hits: 316
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch