Transparant (008)

02 april 2017
Hits: 504

vrijdag 30 juli-2004
Even recapituleren wat de vorige afleveringen behelsden, want met dit weer zal u niet snel geneigd zijn om terug te gaan naar onze berichtgeving van ruim twee jaar geleden. Wij trokken daarin ondermeer Evert Tweehuizen voor het voetlicht. Een grote jongen uit het avontuurlijk milieu in Nederland, die met iedereen uit de top ervan wel heeft samengewerkt.
Geen ordinaire krabber, maar een uiterst intelligente boy uit de Jordaan die een flink aantal vreemde talen tot achter de komma’s beheerst. Echt furore maakte Evert eind jaren zeventig, beginjaren tachtig toen hij onder begeleiding van een stel Amerikaanse diensten in wapens en opwekkendestoffen handelde vanuit het in Renaissance-stijl opgetrokken Breakers Hotel in Palm Beach, Florida. Met cliënten uit toute Latijns-Amerika. Na die luxe periode verlegde onze vriend zijn activiteiten naar Europa en werkte ook daar samen met zijn Amerikaanse beschermheren. Vier, vijf jaar aan de broek in België? No sweat. Evert hoefde ze nooit te zitten. En het is dus eigenlijk geen wonder dat hij in Nederland in de jaren negentig een goede relatie opbouwde met OvJ Fred Teeven. Een van de founding fathers van de op Amerikaanse leest geschoeide begeleide doorvoermethode in Nederland. Die hechte relatie kwam half jaren negentig goed van pas toen de wolken boven Evert’s hoofd wat al te dik werden bij een rechtszaak over de invoer van 39 kilo cocabase en 11.000 kilo marihuana. Via een ingenieuze administratieve manoeuvre stelde Teeven de voor hem actief zijnde infiltrant in de gelegenheid naar het buitenland uit te wijken. Want als je cover naar de Filistijnen gaat is dat meestal het sein voor de opening van het jachtseizoen. Tweehuizen nam de poten naar Argentinië, maar vond het daar niet echt je dat. Na een paar jaar zocht hij contact met de Amsterdamse CID en vroeg wat de mogelijkheden waren om naar Nederland terug te keren zonder dat ie in de petoet belandde. Hij bood een deal aan: de oplossing van drie geruchtmakende moorden. Best aanlokkelijk, maar de deal ketste af. En Evert vertrok in arren moede uiteindelijk naar Ibiza, waar hij een profijtelijk handeltje zou hebben opgezet in partypillen uit Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid onder toeziend oog van Amerikaanse speurneuzen.

Ondertussen maakte zijn redder in de nood een leefbare d-tour via het parlement om daarna weer terug te keren als OvJ van het Landelijk Parket op Schiphol en omstreken. En wat hoorden wij nu? Jawel, Evert Tweehuizen zou zich weer in Nederland ophouden. Dan zou je haast zeggen dat er toch een deal met hem is gemaakt. Of een pre-deal, zoals dat soms heet. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 504

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch