The Hand that rocked Australia

15 december 2015
Hits: 387

Je zal zo'n baas hebben. Een Australische bankdirecteur verklaarde ooit onder ede het volgende. Komt ie:“Als we niet deden wat ons werd opgedragen en de dingen gingen niet zoals waren voorgeschreven dan zouden onze vrouwen in stukjes worden gesneden, in dozen worden verpakt en naar ons worden teruggestuurd”.Nou zegt iedereen wel eens wat, maar deze sombere dreigementen passeerden het strottenhoofd van Michael Hand. In de jaren 60/70 mede eigenaar van de NuganHand Bank. Een financieel instituut dat volledig dreef op de inkomsten uit de handel in verwarrende middelen, wapentuig en andere onfrisse commodities. Wat de cliëntèle betreft denk je dan al gauw aan avontuurlijke ondernemers. En yes, die had de bank. Maar die speelden geen hoofdrol. Die was weggelegd voor lieden van de CIA en de periferie daarvan. Een pikzwarte operatie die alles te maken had met de strijd tegen de commies in Vietnam, Laos en Cambodja. Een operatie ook die in de jaren tachtig op iets grotere schaal werd herhaald binnen de context van de Iran Contra-affaire en de bijbehorende Bank of Credit and Commerce International (BCCI).
Overigens beperkte de bank van Frank Nugan en Michael Hand zich niet tot de vechtpartij in Zuidoost-Azië. Toen Labour via democratische verkiezingen in de jaren zeventig boven kwam te liggen en de regering Whitlam aan het bewind kwam, ging de dirty tricksdoos van de CIA volledig open om de linkse Australische premier een stok tussen de benen te wrikken. Met succes. Maar wat wil je als je bijvoorbeeld kan beschikken over de expertise van smeerlappen als Richard Armitage en vooral die van Theodore Shackley aka de Blond Ghost. In een later leven de chef veiligheid van onze internationale topbankier John Deuss.
Eind jaren zeventig werd de NuganHand op de rotsen gezet. Daarbij verloren een paar bemanningsleden het leven. Onder wie firmant Nugan, nadat ie tegen een kogel was aangeblunderd. Firmant Hand verdween spoorloos. Tot ie afgelopen week werd opgeduikeld door de Australische schrijver Peter Butt. In Idaho, waar de inmiddels 73-jarige heer Hand aka Michael Jon Fuller zich onledig hield met de fabricage van exclusief wapentuig voor de Amerikaanse Special Forces, waarvan hij in de jaren zestig zelf deel had uitgemaakt. Je moet wat doen.
Wat er nu verder gaat gebeuren? Ja, uuuh, niks. Tenzij deze Special One de neiging mocht krijgen eens lekker uit te pakken. Dan kon ie wel eens alsnog het lot van zijn ouwe bankmakker delen. Ook al gaat het dan om ouwe geheimen. Lekkages zijn niet gewenst. Je moet er niet aan denken dat er in het Australische parlement een commissie moet worden benoemd om die zooi verder boven water te trekken. Dan liever de lucht in.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 december 2015
Aantal keren bekeken: 387

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch