The Donald Connection (006)

26 juni 2016
Hits: 501

Alsof het om een wonder ging. Zo werd vandeweek Paul Manafort uitgelicht. Sinds maart jl. de campagneleider van Donald Trump. Vriend Paul zou volgens de berichten een schandelijk verleden hebben. Als lobbyist, dealbakker, wapenhandelaar en meer van dit soort feestelijkheden. Zo stiekte hij bijvoorbeeld namens de Pakistaanse wapensjaggeraar El-Assir in 1995 de verkiezingskas van de toenmalige Franse presidentskandidaat Edouard Balladur (1). Met als tussenpersoon een andere handelaar in explosief ongerief, Ziad Takkieddine (2). In de jaren tachtig van de vorige eeuw vertegenwoordigde hij tegen een ruime vergoeding Jonas Savimbi. Leider van de rechtse UNITA-militie, die gesteund door het Zuidafrikaanse apartheidsregime, de CIA en MI6 jarenlang Angola in een gruwelijk abattoir veranderde.
Verder was Manafort in touw voor schatjes als de vroegere Zaïrese president Mobutu, de Nigeriaanse president Abacha, de Keniaanse president Arap Moi, de koninklijke jurkenwinkel van Saudi Arabië, de Filippijnse president Marcos en de Somalische dictator Said Barre, die tijdens hun machtsperiode allemaal slaagden voor hun slagersdiploma.
Manafort oefende zijn pr-activiteiten niet alleen in Afrika uit. Ook in Zuid-Amerika was hij aktief. Zo trad hij in het krijt voor de beruchte Argentijnse senator Alberto Pierri, die ondermeer de gewoonte had om journalisten die niet al te lekkere stukkies over hem schreven in elkaar te laten hengsten door groepjes gewapende onverlaten.
Als je in dit internationale territorium driftig rondhakt vallen er soms ook wat spaanders. Een zo'n spaander trof Manafort in 2008 in de vorm van een rechtzaak. Die werd aangespannen door de Russische oligarch Oleg Deripaska (3). Oleg had samen met de firma van pientere Paultje een private equity vehikel opgetrokken op de Kaaimaneilanden met een zakje investeringspoen dat 19 meloen dollar bevatte. Nou had Oleg heel wat aan zijn hoofd, dus Trump's huidige campagneleider mocht het management voeren tegen een vergoeding van 7,5 meloen. Dat was wat achteraf wat ruim gemeten, want de investeringsactiviteiten van de jongens en meisjes van Manafort waren nogal miniem en bovendien onduidelijk. Na wat snuffelwerk beweerde Oleg voor de kadi dat zijn equitypoen zonder zijn medeweten in Oekraïne terecht was gekomen bij de aankoop van aandelen in een kabelteevee-firma en een stukkie internet. Hij wilde zijn poen terug, maar ving een botje.
In 2011 kreeg Paulus nog een proces aan zijn broek. Blote bene aangespannen door “Vlechtje” Timoshenko, die toen nog premier van Oekraïne was (4). Hij zou de Oekraïense energiegarch Dmytro Firtash geassisteerd hebben bij het wegsluizen van niet al te netjes verworven meloenen naar fiscale paradijzen en het investeren ervan in vastgoed. Geen Vinex, maar bijvoorbeeld een luxe appartementencomplex in Manhattan. Hebben we verder niks meer over gehoord. Kan komen omdat Vlechtje zelf een kerker inzeilde wegens sluiswerkzaamheden ten eigen bate richting the City of London.
Manafort een schandelijk verleden? Wat ons betreft zeker wel. Maar in Washington gelden andere normen en waarden en als je die hanteert heeft The Donald een uitstekende keuze gedaan. Mede gezien de andere toppers uit zijn galactica die eerder in deze serie figureerden zou het ons echt niet verbazen als Trump begin volgend jaar van het Witte Gekkenhuis een politiek casino maakt. Stay tuned.

(1) Die kas werd beheerd door penningmeester Sarkozy. Zie daarvoor aflevering 1 van de serie "Poen en Politiek van 18 november 2010.
(2) Zie voor dit stuk vreten aflevering 4 van dezelfde serie dd. 1 mei 2012.
(3) In aflevering 4 van onze geruchtmakende serie Deuss en de Ruskies dd. 5 april 2012 verscheen Oleg in het voorbijgaan even in onze koplampen.
(4) Ook Dmytro stond ooit in de berm toen we voorbijreden. Zie daarvoor het artikeltje Tikkies terug” (2) dd. 19 mei 2015. Overigens was hij het onderwerp van een diplomatiek geschil tussen de USSA en Oostenrijk, waar Firtash domicilie had gekozen. Washington had Firtash dringend op haar verlanglijstje staan, maar Oostenrijk weigerde hem uit te leveren.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 juni 2016
Aantal keren bekeken: 501
The Donald Connection

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch