The Donald connection (001)

13 maart 2016
Hits: 601

Is Donald Trump een ongeleid projectiel met een grote muil? Of is het allemaal toneel? Een ouderwetse opera boeffo? Met een grimmige regisseur die vanuit het souffleurshokje een gun gericht houdt op de gulp van The Donald? Het is misschien gek, maar we gokken op het laatste.
Trump speelde in 1987 voor het eerst een glansrol in de Amerikaanse showbusiness bij de aankoop van meer dan 90 procent van de aandelen Resorts International (RI). Met stemrecht. Aanleiding daartoe was het voor eeuwig aftaaien van frontman James Crosby, die te boek stond als oprichter van Intertel. Een security firma met CIA-genen die ondermeer in 1974 betrokken was bij een poging de bij Hawaï voorgoed onder water gebleven Russische met een paar kernkopjes uitgeruste onderzeeër K-129 te lichten. Daarbij was ook een Nederlander actief. De in 1973 (!) op Hawaï neergestreken Erik Hazelhoff Roelfsema aka de Soldaat van Oranje (1), die heel toevallig ook een tijdje een firma InterTel op de been had gehouden.
RI was en is een formidabele gokoutfit waarbinnen niet alleen de CIA en haar Israëlische zusje zich manifesteerden maar ook internationaal opererende zakenbonzen. En niet te vergeten de mafia. Wat het doel ervan was is zelfs voor een aan een check van het UMCG onstnapte koter duidelijk. RI was vanaf het begin in 1968 een buitengewoon florerende wasstraat, die niet veel later eerst een filiaal wist af te dwingen in Atlantic City, als springplank naar andere locaties (2).
Tot de founding fathers van RI behoorden een paar interessante figuren uit het wereldje van toen. Om eens wat te noemen: topbankier David Rockefeller, topbankier William Mellon Hitchkok (3), topbankier Edmond de Rothschild, topbankier Tibor Rosenbaum en topmafioso Meyer Lanski. Met name de drie laatste poenschuivers cirkelden rond in de Panda-orbit van onze eigen verzetsvierder prins Bernhard (rip).
Dus te veronderstellen dat The Donald in 1987 in wezen het boeltje van RI kon overnemen, omdat ie mooi kon dienen als een schreeuwerig uithangbord lijkt ons op zijn minst wat kort door de bocht. Natuurlijk, de meeste figuren uit de eerste decennia van RI zijn inmiddels ashes to ashes. Maar ze zijn zonder twijfel opgevolgd door een volgende generatie. En nou maar hopen dat Donald president wordt. Never a dull moment.

(1) Niet helemaal toevallig. Soldaat Erik (rip) was jarenlang het baasje van Radio Free Europe in München. Een propagandazender, die door de CIA in de lucht werd (en wordt) gehouden en waar bijvoorbeeld ook Joseph Schreieder, oud-Gestapo leider in Nederland en voormalige vijand van de Soldaat, en Oekraiens “verzetsleider” Jaroslav Stetsko zich nuttig maakten.
(2) Momenteel probeert de in de Trump Tower verschanste schoonzoon van mafia-asset Theo Cranendonk een gokpaleis in Atlantic City te veroveren (zie onze serie Ship Ahoy).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 maart 2016
Aantal keren bekeken: 601
The Donald Connection

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch