Skip to main content

Terugkeer van de spoken

26 juni 2016

Heeft Klaas Knot vandeweek tegen wind in gepist? Daar ziet het wel naar uit. Collega's van het Financieele Dagvod mochten namelijk koekeloeren in een geheim, in het Engels opgesteld dossier van Knot's outfit. En we kunnen ons niet voorstellen, dat Klaas niks van dat ondeugende initiatief wist. Of Jeroen poep-aan-je schoen ervan op de hoogte was onttrekt zich aan onze waarneming, maar hij heeft al dan niet voor de vorm inmiddels om opheldering gevraagd. Het dossier behelsde grosso modo dat in het vorig decennium de reserves van het Antilliaanse verzekeringsvehikel Ennia door de eigenaar stevig waren aangesproken om leningen te kunnen verstrekken aan een paar van zijn andere ondernemingen. Als je een bedragje van 570 meloen euro tenminste stevig mag noemen. Daarmee zou hij de solvabiliteit van Ennia in gevaar hebben gebracht en wat dat eventueel betekent voor de verzekerden kan u zelf invullen. Let wel op de kleine lettertjes.
Een en ander geschiedde onder het toeziend oog van Nout Wellink, de voorganger van Klaas in het poenpaleis op het Amsterdamse Frederiksplein, en diens collega Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten. Nou is het lullige voor Klaas, dat die eigenaar van Ennia niet tot een Curacaose mafiaclan behoort. Die kan je naar believen voor de kadi trekken wegens het runnen van een wasstraat of het laten kelen van een politieke dwarsligger. Maar in het onderhavige geval gaat het om een wel heel witte boord. Ene Hushang Ansary. Een politieke topper uit het pre-ayatollah tijdperk in Iran, die tijdig zijn boeltje naar de USSA liet verhuizen en daar hele dikke mik werd met de jongens van Bush, met Henry Kissinger, met James Baker en Frank Carlucci. Zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Jongens die weten hoe de hazen lopen en ze laten afschieten als ze uit de koers gaan lopen. Jongens ook, die het niet veel kan schelen of poen wit of zwart is.
Nog een leuk detail. Emsley Tromp, Ansary's trouwe makker op Curacao, beschikt ook al over de nodige Amerikaanse contacten. Niet zo prominent misschien als zijn gabber, maar toch. En dan deed Officier in de Orde van Oranje Nassau Emsley indertijd nog zaken met ene John Deuss. Een “bankier” die het op een bepaald moment blijkbaar nodig vond om de beruchte ex-CIA agent Ted Shackley aka “the blond ghost” in dienst te nemen (1). In 2014 kreeg Eldon “Peppie” Sulvaran, de luidruchtige bef van voormalig Curacao's premier Gerrit Schotte, een berisping. Hij had ten onrechte beweerd, dat Emsley Tromp betrokken was bij de moord op Helmin Wiels (2). Waar haalt zo'n gozer het vandaan hè?

(1) Over Johnnie Deuss kan u terecht bij de gelijknamige serie vol ongerief op onze Followupsite. Voor Ted is het misschien wijs even te goegelen. Bij ons komt ie naast de serie over Deusemans ook voor in de serie “Van Estoril naar Zandvoort”.
(2) Zie de serie “Wiels on fire” uit de jaren 2013 en 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 juni 2016