Skip to main content

Geheimen

Hits: 311

donderdag 11 september-2008
Ze zijn nog niet van De Telegrof af. De baasjes van het dagvod hebben namelijk besloten naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen. Met de vraag of die AIVD nou zomaar twee journalisten mag afluisteren en als die dwarsliggen ze een paar dagen in een kerker mag laten mieteren. Nou ja, zomaar. De Haagse snorders wilden weten van wie ze die leuke bundel staatsgeheimen hadden gekregen, waarvan zij triomfantelijk kond hadden gedaan in hun makreelverpakking. Nou ja, geheim. Een replica van die bundel zou volgens het bewuste artikel terecht zijn gekomen bij de o zo conspiratieve Mink Kok. En een deel ervan kwam zonder waarneembare gevolgen op straat te liggen via de afleveringen 375 en 376 van onze roemruchte serie Octopussy. Ging over een al licht vermolmd intern onderzoek naar corruptie en kinderhopsen binnen de top van het Amsterdamse bromsnorapparaat en een Haarlemse sidekick. Was uiteraard schielijk begraven. Niks aan de hand. Tuurlijk niet.
Brengt ons via een lichte U-bocht op de heikele kwestie rond Eveline Herfkens. Da's die mevrouw die in Den Haag huursubsidie had aangevraagd voor haar eenvoudige appartement in New York met uitzicht op een blinde muur. Liep op tot een bedragje van 280.000 dollar. Maar wie daarover valt is een eikel cq. beukennoot. Nee, het lullige was, dat ze daar geen recht op had en dat ze dat had kunnen en eigenlijk moeten weten. Dus heul Nederland denderde over haar heen. Figuurlijk. Eveline gaf echter te kennen dat heul Nederland haar reet kon roesten. Ze wenste niet terug te betalen.
Om van een lang verhaal een smurf te maken: er kwam een deal tot stand tussen de Limburgse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en Eveline. Ze hoefde niks terug te betalen, maar dan moest ze wel als tegenprestatie voor maar 1 dollar een heel jaar zich in de transpiratie werken als consultant voor een of andere VN-campagne. In werkelijkheid verdient Eveline in dat jaar dus 280.001 dollar, want wij hebben vroeger op school rekenen geleerd.
Vraag is waarom Maxime zo coulant is omgegaan met Eveline. Mogelijk om de Nederlandse positie aan de overkant van de plas niet nog verder in diskrediet te brengen na het gerotzooi tussen meneer Wolfowitz en leatherboy Melkert. Maar mogelijk ook omdat Eveline best een powerhouse is. Met veel kennis van shit en ellende die zij in haar loopbaan heeft opgedaan. Bij Buza, in de Tweede Kamer, bij Ontwikkelingssamenwerking, bij de Wereldbank, bij de VN. En ... ze is getrouwd geweest met Ed van Thijn. Oud-burgemeester van Amsterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken. En Ed mag dan in sommige wandelgangen als womanizer bekend staan. Volgens insiders verblijven er ook een koppel ernstige skeletjes in Ed zijn kast. Uit de categorie van bovenvermelde Staatsgeheimen. En wij suggereren niet dat die ter sprake zijn gekomen tijdens de onderhandelingen tussen Maxime en Eveline. Want voor je het weet moeten wij ons ook in Straatsburg vervoegen om onze burgerrechten en onze vrijheid van meningsuiting veilig te stellen. Maar we zijn allemaal mensen. Ergo: Maxime en Eveline ook. Dus uuuh, analyze this eens effe. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen