Skip to main content

Taliban niet tribaal

16 augustus 2021

Meer dan 1000 miljard $ hebben de VS in het project Afghanistan gestoken tijdens de 20 jaar bezetting.  Een belangrijk deel van dat geld werd gestoken in het trainen en bewapenen van 'het Afghaanse Leger'. Zoals ze eerder 'het Zuidvietnamese Leger' hadden gecreĆ«erd.  We zien wat het waard was tegen de Taliban. 'De snelle ineenstorting van de Afghaanse regering heeft ook de beste Afghanistan-watchers verbaasd', meldt een groot landelijk ochtendblad. Nou, als dit oorlogshitsersblad het zegt (bekend van Joop Visser) ... Zij wel. Ik niet. 

Wie zitten achter de Talibaan. Alleen Pakistan, Quatar, Turkije en de moslim-broederschap? Of juist ook de VS, met wie ze jarenlang onderhandelden over een 'akkoord'? Was het de bedoeling het land in zo groot mogelijke chaos achter te laten? Om het als springplank te gebruiken voor destabilisatie van de voormalige Sovjet-republieken, Iran en China (via de Oeigoeren)?

'Het probleem was het moreel van het Afghaanse Leger', vertelt het nieuws. Ze wilden niet vechten. Terwijl ze toch zo goed uitgerust en getraind waren, ook door 'onze jongens', dankzij GroenLinks en Jolande Sap. Hoe zou zij zich voelen over de val van Kaboel? En de 30.000 veteranen van eigen bodem die er vochten? Of de nabestaanden van onze 'bloedoffers voor de goede zaak'?

Het verschil met de vorige machtsovername door de Taliban (van oorsprong Pashtun uit Pakistan) in 1996 is dat ze niet langer langs 'etnische' lijnen opereren, maar ook onder Tadjieken, Oezbeken en zelfs de sjiitische Hazara opereren. Dit is op zichzelf een revolutionaire, nationale ontwikkeling in dit door tribale tegenstellingen gekenmerkte land. Een ontwikkeling die door onze 'experts' eveneens over het hoofd werd gezien. (WK)

WK
https://youtu.be/Sn5JRKWgnps
Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 augustus 2021