Skip to main content

Spaanse steekjes (018)

26 mei 2018

Hoe staat het ervoor met het Spaanse polletieke landschap? Net als bij ons: knudde. Zo werd vandeweek Luis Barcenas, de voormalige spaarvarkenhoeder van regerinsgpartij Partido Popular, tot 33 jaar kruipruimte veroordeeld en een boete van 44 meloen euro wegens het belazeren van de Blauwe Brieven Brigade. Hij had volgens de kadi steekpenningen in ontvangst genomen van over het algemeen jongens uit de stenensfeer in ruil voor overheidsopdrachten en die penningen gestald in Zwitserland. Als dat opportuun was viste hij via de gleuf van voornoemde krulstaart wat eurootjes op om partijbonzen en luitjes uit de directe omgeving een nog aangenamer leven te bezorgen dan ze al hadden. Onder wie premier en partijleider Rajoy, maar die ontkent. Zou je het zelf wezen (1). Nam niet weg dat zijn Partido 240.000 euro moest schokken en dat mag een wissewasje zijn, de kadi vond dus blijkbaar dat de VVD van Madrid wel degelijk schuldig was aan vunzige prakrijken. Rosalia, het vrouwtje van Luis, kreeg trouwens wegens medeplichtigheid ook een vette zeperd (2). Net als 37 anderen die van het varken hadden gesnoept. Nou hangt de vraag in de van corruptie bezwangerde Madrileense lucht of er nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd. Rajoy is daar tegen, maar daar zal niemand van verbazing tussen de stieren vallen.
Vooralsnog dus een vraag die in die lucht blijft hangen. En daar blijft het wat ons betreft niet bij. Wie deze serie een beetje heeft opgesnorkeld weet dat ook een Nederlandse wasstraat bij het onderzoek naar boven is getakeld, waarin de ondernemingen Monterey en Vistra een aandeel hadden (3). Worden die ook afgestraft? Of worden ze beschouwd als Spaanse kroongetuigen en blijven ze zoals gebruikelijk bij dat soort rioolinformanten buitenschot? Een lekkere ovenschotel misschien voor Pietertje Omtzigt. Die houdt namelijk niet van corruptie en wil zelfs een Europese Magnitskywet invoeren om Rusland ondermeer op dat terrein te lijf te gaan (4).
Nu we hier toch zijn beland, je vraagt je af wat er met Pieterje is gebeurd. Zo komt ie mei vorig jaar tijdens een gezellig samenzijn op de Vrije Universiteit aankakken met een Oekraiener. En die liet hij Pietertje's visie op de MH17-ramp oplepelen. Een visie die verre van synchroon liep met de voorgebakken opvattingen van oom Jelle en zijn Wild Bunch (5). En zo pist ie tegen het Kremlin aan met een Magnitskywet. Pietertje zal toch niet net als Jan Marijnissen inderijd geconfronteerd zijn met iets onaangenaams tegen zijn ruggenwervel? Wat dat heeft te maken met de gebeurtenissen in Spanje? Uuuh, geen reet. Maar wees eerlijk, van het een komt het ander. Stay tuned (JP).

(1) Zie voor meer over deze als een veenbrand voortsukkelende affaire eerdere afleveringen van deze serie.
(2) Rosalia mocht van de kadi 13 jaar gaan chillen in een kerker.
(3) Zie aflevering 17 van deze serie en de verwijzingen.
(4) Zie als u zich geroepen voelt dit artikel.
(5) Idem.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2018
Spaanse steekjes