Sotchi 29 januari

09 januari 2018
Hits: 826

Het Syrische conflict draait nu om de conferentie die door Rusland op 29 januari in Sotchi wordt georganiseerd met deelname van zoveel mogelijk spelers 'on the ground': Tev-Dem (de beweging die 30% van het Syrische grondgebied controleert), de politieke arm van YPG/SDF, zal daar 'op persoonlijke titel' met 155 mensen deelnemen. Omdat deze conferentie (er wordt zelfs van 'Congres' gerept) zal plaatsvinden in het kader van de Astana-vredesconferenties die samen met Turkije en Iran worden georganiseerd is het saillant dat Erdogan vandaag (9 januari) aankondigt de Koerdische enclaves in Noord-Syriƫ te zullen aanvallen.
Het is mogelijk dat dit gebeurt om een betere onderhandelingspositie in Sotchi te bewerkstelligen. Kolonnes tanks en zwaar geschut worden tegelijkertijd door Turkmeense en Oeigoer-milities aangevoerd tegen een offensief van het Syrische leger in Idlib. Ieder idee dat Damascus en Ankara een vergelijk zouden sluiten tegen de Koerden is van de baan. Ook de hoop in de MSM dat het Syrische leger en de Koerden nu slaags zouden raken is in rook opgegaan. De VS zullen er alles aan hebben gedaan om dat te laten gebeuren. Maar het bondgenoodschap tussen Assad en de Koerden wordt op het slagveld gesmeed; door de acties van Erdogan.
Dit alles heeft een grote overwinning opgeleverd voor de Russische diplomatie. De tegenstanders werden op het slagveld en diplomatieke bord schaakmat gezet. Netanyahu moest naar Moskou om garanties te vragen tegen de Iraanse bases aan haar grenzen. Garanties die de VS, altijd heer en meester in het MO, niet kunnen geven. Erdogan, de man die een Russische straaljager boven Syrie liet neerhalen, werd gedwongen tot een U-turn in zijn buitenlandse politiek na een poging tot staatsgreep die nooit helemaal is opgehelderd. Het verhaal gaat dat hij de coup door een tip uit Moskou overleefde. Terwijl de VS en haar bondgenoten IS hadden ingezet tegen Assad, bombardeerde 'de coalitie' (van Den Haag tot Amman en Riad) zogenaamd al jaren IS, voordat de Russische luchtmacht op het toneel verscheen. Wat hebben die straaljagers al die jaren gedaan, vraag je je af. IS bevoorraad? Zeker is dat met de komst van de Russische Mig's het conflict kantelde.
Wat in de tijden van de USSR ondenkbaar was, Moskou's Mig's en kruisraketten die het slagveld in het MO beheersen, gebeurt nu, terwijl het land na de val van de muur was afgeserveerd als 'done'. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en zegt genoeg over de analisten die de Russische neergang hadden verklaard. Sancties, MH 17, de doping in de sport, de inmenging in onze verkiezingen, ondanks alle pogingen haar te degraderen opereert Rusland op het wereldtoneel als een wereldmacht. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 januari 2018
Aantal keren bekeken: 826

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch