Tussen premies en piraten (007)

vrijdag 4 maart-2011
In aflevering 5 hebben we al even uit de losse pols beschreven wat er bij PSL en met name met Jos Lindhout gebeurde na de overname door Hestia op 1 april 2003. Focussen we nu wat meer op in.
Een paar dagen na het afhaken van de combine Van de Meene/Van den Hombergh werden in maart 2003 de paperassen getekend die de overname van PSL door Hestia bekrachtigden. In die paperassen werd ondermeer vastgelegd dat voor 1 juli van dat jaar op de bankrekening van Jos Lindhout, de founding father van PSL, nog een stel achterstallige fees zouden neerdalen. Met de groetjes van Hestia. Daar zouden tot 1 juli 2007 ook de feetjes terechtkomen voor het geven van adviezen bij de inburgering en het wegwijs maken van Hestia in de enorme hoeveelheid dossiers. Plus niet te vergeten een 10 procent winstdeling. Alles keurig contractueel vastgelegd. Kat in het bakkie. Op 1 april overhandigde Lindhout zijn aandelenpakket en ging er even twee weekjes tussenuit.
Ondanks het mooie weer op zijn vakantieadres voelde hij al snel nattigheid. Via zijn oud-personeelsleden vernam hij, dat de heren van Hestia een sfeertje tegen hem aan het kweken waren. En na zijn terugkeer veranderde die nattigheid al snel in een volwassen bui. De toegezegde fees bleven uit of hadden de grootte van een tuinkabouter. Dat kwam volgens de boys van Hestia omdat de overeengekomen herfinanciering van ASAM nog niet helemaal gerealiseerd was. Het had iets weg van een vaginasmoes, dus de onrust bij Lindhout groeide.
Eén juli naderde. De dag waarop volgens het contract de bankrekening van Lindhout een flinke opknapbeurt zou krijgen. Maar Jos was niet bepaald euforisch geraakt van de gang van zaken tot dan toe. Op 30 juni hees hij zich dan ook in zijn voiture en reed Hestiawaarts voor een stevig gesprek. Namens de Hestia-directie deed André Martens als inpandig fiscaal jurist en 50 procent aandeelhouder het woord. Volgens André liepen de betalingen zo stroef, omdat er "apen op zolder" waren geconstateerd in de financiële huishouding van PSL.
Nou was André een typische apenkenner. Naar verluidt zou hij ooit via de zijdeur Ernst & Young verlaten hebben wegens onoirbare belangenverstrengeling. Zijn volgende halte was bij een financieringsgroep ergens in het midden van het land. En un momento dado wilde Ohra die tent wel overnemen. Martens schreef een due diligence rapport met een fris frauduleus odeurtje en Ohra nam de club over tegen een fabuleus bedrag. Of ze mankeerden bij Ohra iets aan hun gaffel of er was iets anders aan de hand.
Hoe dit ook zij, toen dat verzekeringsvehikel zelf werd opgeslokt door Delta Lloyd kwam de ellende toch boven drijven. Delta Lloyd wilde de onterecht betaalde poen terug hebben en zo niet dan ging de kraan dicht. Er was toch een jarenlange rechtzaak voor nodig om gelijk te krijgen en Martens kreeg een meloenenveroordeling aan zijn pantalon wegens misleiding. Dat vonnis zou nog ernstige gevolgen krijgen, maar later meer daarover. We gaan eerst terug naar de apen op zolder. Dus stay tuned.

Tussen premies en piraten

  • Hits: 483
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch