Skip to main content

Smokey and the bandits

maandag 7 april-2014
Er is in onze buitengemeentes in de west weer eens een lichte pleuris uitgebroken. Gaat over de vermeende smokkel van een zelfs voor kettingrokers traumatische hoeveelheid Ibiza- en Marinersigaretten uit Paraguay. In elkaar gerold door de firma Tabacalera del Este, die tot de verworvenheden van de Paraguyaanse president Horacio Cartes behoort. De kankerstokkies worden containersgewijs naar de vrijhandelszones op Aruba en Curacao gestuurd, waar ze respectievelijk in de administratie van Tabacal Freezone NV en dochter Altac Curacao Free Zone worden opgenomen.
Om vervolgens te worden doorgestoten naar de Zona Especial Aduanera in Colombia. Op zich dus niks bijzonders, ware het niet dat er volgens dagvodberichten in de administratie bij Tabacal en Altac wat gerotzooid wordt met getallen, waardoor een hele stoot containers in wezen verdwijnen en in de illegale handel terecht komen. Beide bedrijven horen thuis in de stal van de familie Mansur en die zwijgt als het graf van Willem de Zwijger. Mansur? Mansur? Daar was toch al eerder wat mee? Jawel. Waar een goed geheugen al niet goed voor is (1).
In de jaren negentig van de vorige eeuw haalde die typische VOC-familie ook al het nieuws door hun werkzaamheden ten behoeve van Colombiaanse snorkelconcerns. En als die ergens opduiken zijn de Amerikaanse snuffelsmurfen en bankdirecteuren niet ver weg. Kan dus opnieuw heel interessant worden. Stay tuned.

(1) Zie voor de Mansurtjes en andere avontuurlijke handelsgeesten het artikel “De smokkel van smoke en coke” op de site van De Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen