Skip to main content

Staatsgeheim (013)

02 maart 2017

donderdag 3 mei-2012
Zo. Dat was even uitpakken geblazen. Gisteren veegde lijkschouwer Fiona Cox in Londen tegenover de dienstdoende pruik de vloer aan met het nu 21 maanden onderweg zijnde onderzoek van Smurfland Yard naar de dood van Gareth Williams. Al het maandenlange geouwehoer over William's extreme homosensuele activiteiten in de mainstream? Fabeltjesland. Geen enkel bewijs. Een nummertje misleiding uit de koker van Gareth's voormalige werkgevers, die overigens niet of nauwelijks door de smurfen aan hun ivoren torens bleken te zijn gevoeld.
Verder was het volgens Fiona godsonmogelijk, dat de topspion zichzelf in de XXXL-tas had gewurmd. Dan had ie de showbusiness in gekund als opvolger van Houdini. Haar conclusie: Gareth werd door anderen levend in de tas gevouwen en ging het hoekje om door zijn eigen CO2.
Zoals eerder geboerd werd Williams ervan verdacht betrokken te zijn geweest met het spuien van geheime gegevens. En zouden zijn werkgevers de sting via de Nederlander Daniel Houghton hebben gebruikt om aan bewijzen te komen (1).
Het zou de eindfase zijn geweest in een jarenlang Brits onderzoek naar een mol, die een uiterst belangrijke bron in Moskou naar de kloten had geholpen. Dat was kolonel Sergei Skripal, die in het laatste decennium van de vorige eeuw besloot om een stel collega's van de Russische militaire inlichtingendienst weg te geven aan MI6. Kreeg hij maandelijks een leuk bedragje voor in zijn spaarvarken bij een Spaanse bank. Tot hij in december 2004 voor het luik ging en een zeperd van 15 jaar kreeg. Niet zoveel als gebruikelijk, maar hij had volmondig bekend en zijn gezondheid was niet om over naar datcha te schrijven. Vandaar.
Bij MI6 was iedereen hoteldebotel. Wie had Skripal verraden? Hoe ze bij Williams terechtkwamen vertelt de story (nog) niet, maar nadat de Russische snuffelclub van Anna Chapman (2) was uitgeruild tegen een paar westerse collega's en ... Skripal (!!!), duurde het niet lang voordat Williams oortjes achter zich aankreeg, bezoek ontving van een niet nader geïdentificeerde meneer en mevrouw en uiteindelijk in zijn blote togus in een tas werd opgesloten. Met de dood als gevolg. Stay tuned.

1. Zie aflevering 7 dd. 26 april 2012
2. Zie aflevering 8 dd. 28 april 2012

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017