Air Holland en de Khashoggi-connectie (002)

woensdag 1 december-2004
Aan het hoofd van het Sella-imperium staat Maurizio Sella. Geen kleine gozer in de financiële wereld. Hij is namelijk zowel president van de Italiaanse als van de Europese bankiersvereniging en Berlusconi zou hem graag tot minister van Financiën willen bombarderen. Nou is dat laatste in veler ogen geen pré, maar we schenken Maurizio voorlopig nog even het voordeel van de twijfel. Zij het met moeite, want de gebeurtenissen in Florida en Luxemburg geven wel degelijk te denken.

Het door ons in deel 1 opgevoerde filiaal van de Sella-bank aan de deftige Boulevard Royale nr. 3 in de Luxemburgse hoofdstad speeldenamelijk niet alleen interessante een-tweetjes met haar van witwassen verdachte zusteronderneming in Florida, maar ook met de Investment Bank Luxembourg (IBL). Eveneens een instituut dat voor de volle honderd procent onder de Sella-paraplu thuishoort en momenteel door de autoriteiten wordt doorgelicht. En niet uitsluitend vanwege de rol die de bank heeft gespeeld bij het witwassen van de cokegelden die daarna bij Air Holland werden binnen gepompt.

Al in 2002 kwam de IBL in beeld in verband met haar rol bij de ineenstorting van de General Commerce Bank in Wenen, die een ravage opleverde van 1 miljard dollar. Die rol bestond ondermeer uit de enthousiaste ondersteuning van een lawine promesses van de hand van een hele goede klant van de IBL: de Belg Raoul Berthaumieu, alias Lee Sanders. Achteraf bleken diens promesses niet een kwartje waard te zijn. Niet echt om van verbazing achterover te pletteren want Berthaumieu stond daarvòòr ook al te boek als een uiterst kundige flessentrekker die in de meeste gevallen close samenwerkte met een man die in de recente geschiedenis een belangrijke rol speelde bij het Lockheedschandaal en de Iran-Contraaffaire: Adnan Khashoggi. Stay tuned.

 

Air Holland en de Khashoggi-connectie

  • Hits: 408
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch