Skip to main content

Naïviteit regeert

donderdag 13 juni-2013
Koning-Koopman Willem-Alexander, met in zijn voetspoor minister Ploumen, leidde vorige week een Duitse handelsmissie die onder andere een bezoek bracht aan het bedrijf Diehl Aerospace in Frankfurt. Wat is Diehl?
Het familiebedrijf Diehl bestaat 110 jaar, het is begonnen in 1902. Het begin van de Eerste Wereldoorlog is het begin van de wapenproductie van Diehl. Het succes van de onderneming komt vooral tot stand dankzij Karl Diehl, zoon van oprichter Heinrich. Karl Diehl wordt in 1933 lid van de NSDAP, de nazipartij. In de oorlog krijgt Diehl tweemaal het ‘Kriegsverdienstkreuz’ van Hilter, die hij zeer waardeert. De Tweede Wereldoorlog is een zeer succesvolle periode voor het bedrijf dat vooral granaten en ontstekers produceert. Een groot aantal dwangarbeiders en gevangenen uit concentratiekampen worden er te werk gesteld, onder wie duizend Jodinnen uit het kamp Gross-Rosen. Na de oorlog pakt Diehl de wapenproductie snel weer op. Spijt van zijn rol tijdens WO-II heeft hij niet. ‘Ik heb er voor gekozen met de Nazi’s mee te doen’, verklaart hij. Diehl exporteert militair materiaal naar onder meer Argentinië, Marokko, Botswana, Bolivia, Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Tunesië en Wit-Rusland. Diehl levert een eindeloze variatie aan wapens, aan iedereen die er voor wil betalen.
En daar, bij Diehl, zien we koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Ploumen in een vluchtsimulator. Het verslag daarvan, met foto en al, haalt uitgebreid de media. Daarmee bevestigend dat het economische of korte termijn belang koning kraait in het Haagse. Een moedeloos makende realiteit, omdat ten diepste niet het korte maar het lange termijn belang (de rechtvaardige wereld) de stip aan de horizon is, waar de koers van het beleid op gericht dient te zijn.
Kennelijk denkt men zowel op Het Binnenhof als in Paleis Noordeinde dat zonder een bedrijf als Diehl Aerospace die stip nooit in het vizier zal komen. Hoe naïef kun je zijn.
(met dank aan Wouter ter Heide)

Klik hier om uw reactie toe te voegen