Slainte

18 december 2019
Hits: 566

Proost, zal de reactie van veel kiezers in Schotland zijn geweest na de verkiezingsuitslag van afgelopen week. In Westminster zijn 59 zetels voor Schotland beschikbaar. Nog niet zo heel lang geleden was Schotland een bastion van Labour (goed voor zo'n 40 zetels). Maar Labour heeft hier jaren afgedaan, de conservatieven leken even aan een wederopstanding te werken, maar een overdosis gedraai van Ruth Davidson werkte averechts. Bojo werd door hen zoveel mogelijk op de achtergrond gehouden, gezien zijn “populariteit” hier. De LibDems hebben hun traditionele bases in het noord oosten van Schotland, Shetland en Orkney, dat bleek ook dit keer weer.

De sterkste partij is de SNP, geleid door Niccola Sturgeon (that effing woman). Iemand die zich de kaas niet van het brood laat eten. In een tv debat kon zij nuchter zeggen dat een aantal zaken die door Labour in hun manifest als verkiezingsitems werden genoemd, door de SNP in Schotland waren gerealiseerd. De SNP won er 13 zetels in Westminster bij, telt nu 48 zetels.

Maar waar ging het nu allemaal over. Ten zuiden van de (nog) open grens (gemarkeerd door grote blauwe Schotse vlaggen) was het duidelijk: Brexit moest er komen, punt uit. Hier juist het tegenovergestelde: Weg met Brexit, leve Scexit. Maar wat dan precies? Onafhankelijk Schotland? Schotland als EU lid? Of als lid van de EFTA?

De conservatieve partij is daar tegen, de naam zegt het al: Conservative and Unionist Party. Binnen Labour in Schotland is er onder leden wat beweging in de richting van onafhankelijkheid; maar er bestaat geen Labour Schotland. Een splitsing met als uitkomst Labour Engeland en Labour Schotland is al teveel. En, zoals gebruikelijk, zijn de Labour parlementariërs in Edinburgh fel tegen onafhankelijkheid.

In tegenstelling tot Engeland hoor je hier weinig geklaag over immigranten. Eh, niet helemaal er is (groeiende?) weerzin tegen immigratie uit Engeland. Het is een heikel onderwerp, dat in de media gebruikt wordt tegen SNP activisten. Geschat wordt dat tussen de 250.000 en 350.000 Engelsen hier wonen. Af en toe een ingezonden brief in een krant over discriminatie tegen Engelsen, of blikken van verstandhouding als er weer met een Engels accent gesproken wordt. Ook de koop van tweede woningen in kleine dorpen in de Hooglanden door Engelsen is een regelmatig thema (onbetaalbaar voor de lokale bevolking). Maar wat vooral tegenstaat is de houding alsof Schotland een kolonie van Engeland is, met het daarbij behorende gedrag.

De SNP wil een nieuw referendum over onafhankelijkheid, maar daarvoor is toestemming nodig van Westminster. Dat zal niet gaan lukken. En dan? Eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring? Burgerlijke ongehoorzaamheid? Wie het weet mag het zeggen. Tot nu toe komt men niet verder dan de maandelijkse demonstratieve marsen voor onafhankelijkheid, met overigens grote opkomst. Overigens is dat ook een deel van de kritiek op de SNP, (nog) geen infrastructuur voor verzet te hebben ontwikkeld en te parlementair te handelen.

Wat de media betreft, op één uitzondering na (the national) zijn de Schotse en Engelse kranten tegen onafhankelijkheid en de TV zenders uiteraard ook. Met name de BBC moet het ontgelden en gezien hun staat van dienst tijdens het onafhankelijkheids referendum (wegknippen van antwoorden en meer van dat moois) kan men hier de borst wel natmaken. In de verkiezingstijd had Channel 4 nieuws wat interviews in Schotland. Grappig (of niet) was dat 2 van 3 de gekozen locaties voor interviews traditioneel conservatieve gebieden waren. Dus was de te verwachten uitkomst negatief voor onafhankelijkheid. De vissers hebben allerlei beloften gekregen van Bojo inzake de EU (vangstrechten) en de boeren in de grensgebieden zijn bevreesd voor de gevolgen van een grens tussen Schotland als EU lid en Engeland. Een soort Noord Ierse situatie.

Zal ongetwijfel worden vervolgd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 december 2019
Aantal keren bekeken: 566

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch