Skip to main content

Sancties (010)

01 maart 2017

donderdag 21 augustus-2014
Wordt een gezellig wintertje daar in de Oekraine. Daar kunnen straks meloenen havenots simpelweg de douche openzetten om die ALS-actie te steunen. Geen gas. Vlad heeft de kraan dichtgedraaid en van die schalierommel hoeven ze weinig te verwachten. Verder kan Rob de Nijs rond de Kerst een revival verwachten van zijn nummer “Zet een kaars voor je raam vannacht”, want electriciteit wordt voor het grootste deel uit steenkool geperst. En waar zitten die kolenmijnen? In het stukkie land dat de Nationale Garde en de jongens van Kolomoisky momenteel in puin gooien. Wordt dus een karige Kerst. Want je kan wel een paar blikkies openscheuren uit de riante voedselpakketten die tegen die tijd worden uitgedeeld, maar je wil daar toch graag een warme prak van maken.
Volgende week moet het IMF besluiten of de volgende tranche van 1,9 miljard dollar naar Kiev kan worden overgemaakt. En premier Yats ziet de bui al hangen. Hij heeft inmiddels wel de gasprijs omhoog gekrikt (hihi). Zowel voor particulieren als het bedrijfsleven. Maar dat is nauwelijks voldoende om de verliezen te dekken die zijn ontstaan doordat buurman Vlad de grenzen heeft gesloten voor Oekrainse etenswaren. In antwoord op de sancties die Yats in de voetsporen van zijn nieuwe uitbaters heeft moeten instellen tegen Moskou. Gevoegd bij de wapper die de Oekrainse munt heeft gekregen en we mogen zeer binnenkort Griekse toestanden verwachten in Kiev en omgeving.
Trouwens, bij de buren in Bulgarije gaat het ook heel lekker. De minister van Economische Zaken heeft de aanleg van de South Stream weer stopgezet. Goddank dat daar nog wat tegenover stond. De USSA dirigeert binnenkort 12 F-15 toestellen naar het land van de yoghurt plus 200 man ondersteunend personeel. En da's voor de plaatselijke horeca geweldig nieuws. Zo komt Jan Splinter door de winter. U nog een ideetje voor nieuwe sancties? Mooi. Stuurt u die dan naar het ministerie van Algemene Zaken of naar de outfit van Jeroen-poep-aan-je-schoen. Daar weten ze er wel raad mee. En misschien krijgt u nog wel een bonus met de Kerst. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017