Een briefje aan Dutroux (002)

05 april 2017
Hits: 433

donderdag 6 januari-2005
Op achttien oktober 1996 rond kwart voor twee ‘smiddags vond een inwoner van het Waalse dorp Flawinne op de stoep van de rue J. Arnould een zwart koffertje van het merk Diplomat. Hij nam het mee naar huis en inspecteerde de inhoud. In de paperassen die het koffertje bevatte bevond zich een brief aan Marc Dutroux, ondertekend door ene Francois Leyens *. Die laatste was blijkbaar de eigenaar van de verzameling gezien de inhoud van alle andere epistels. De brave inwoner van Flawinne belde daarop het Dutroux-team van de politie in Neufchâteau en om half negen ‘savonds nam eenofficier van die club het koffertje met inhoud in ontvangst.
Op het bureau werd vastgesteld dat het een tijdje in een vochtige ruimte moest hebben gelegen omdat het een schimmelig luchtje verspreidde. De in totaal 59 documenten, voor een groot deel bestaand uit faxen, dateerden uit de jaren 1991 – 1994 en waren voornamelijk gerelateerd aan de firma Handel aan de Route de Lustin 156 in het dorp Dave bij Namen. De firma van Francois Leyens. Tot de collectie behoorden naast strikt zakelijke exemplaren ook een briefje van een broeder Adrien in Ouagadougou en een paar faxen in een Slavische taal, afkomstig uit het voormalige oostblok. Leyens had dus inderdaad connecties achter het inmiddels opgetrokken IJzeren Gordijn en wellicht dus ook in Roemenië.
Alvorens hem aan de tand te voelen eerst nog even kijken of onze Francois bekend was bij Justitie. En jawel: een gevalletje zwendel op 21 februari 1993, een door hem zelf in elkaar gezet schadegevalletje op 19 september 1995 en een gevalletje valsheid in geschrifte op 1 augustus 1996. Dat laatste liep aardig in de pas met het briefje aan Dutroux, waaruit viel op te maken dat Francois in juli al in grote financiële shit verkeerde had en daarom graag zag dat het Roemeense project van start ging.
Tijd om Francois Leyens eens met een bezoek te vereren.
Stay tuned.

* voor de tekst zie aflevering 1.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Aantal keren bekeken: 433
Een briefje aan Dutroux

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch