Skip to main content

Hype (002)

09 april 2017

woensdag 11 februari-2004
Als we ons niet vergissen maakte de vader van Volkskrant-opperhoofd Pieter Broertjes carrière bij de cavalerie. In de rang van ritmeester was hij in de jaren vijftig een tijdlang de rechterhand van generaal B.R.P.F. Hasselman. In die periode chef staf van de Nederlandse krijgsmacht en ook nog een paar jaar voorzitter van het Military Committee van de NAVO. Mogelijk dat in die periode de vriendschap ontstond tussen de ritmeester en de inspecteur generaal van de Nederlandse krijgsmacht, prins Bernhard. De Franse geheimagent en Légion d’Honneur-lid Jan Heitink gaf in 1992 als zijn mening dat vriend Hasselman voor WO II Nederlandsemilitaire geheimen had doorgesluisd naar Berlijn. En verder:
“Ik kan mij voorstellen dat buitenlandse –geallieerde- inlichtingendiensten, zoals de Amerikaanse CIA of de Franse of Britse Inlichtingendienst, met nogal vreemde blikken de gang van zaken achter de Nederlandse schermen proberen na te gaan. En dan ben ik niet verbaasd wanneer een medewerker van zo’n inlichtingendienst -nu al lang niet meer in Nederland- op een goede dag mij opbelt vanuit Berlijn met de woorden: “Jan weet de regering bij jou wel dat er iemand tussen hen verblijft die hier in de registers van de Stasi voorkomt? Nog wel met een lijntje naar Frankfurt a.d. Oder!” Wat betekent dat hij ook contacten met de KGB onderhield. Nee, dan ben ik niet verbaasd. Hoogstens verdrietig. Want de ene zaak is officieel nog niet opgelost, of de volgende dient zich aan.” (*)
Dat laatste heeft betrekking op het afsluiten van het onderzoek naar de vooroorlogse strapatsen van Hasselman door professor Lou de Jong dat deze in 1975 in opdracht van de Tweede Kamer had ingesteld en waarbij de generaal kosher werd verklaard. Case closed.
Leuk hè, zo’n hype rond de prins. Kunnen we weer eens wat ouwe koeien aan de beademing leggen.

(*) zie het artikel “De duistere wereld van generaal b.d. Hasselman” in Het Parool van zaterdag 29 augustus 1992.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017