Skip to main content

Schaakspel in Syrië (007)

01 mei 2018

Amerikaanse en Franse troepen patrouilleren samen in Manbij, tonen beelden van persbureaus en volgens het Pentagon is de YPG/SDF nu opnieuw tegen IS ten strijde getrokken aan de Euphraat, na een onderbreking toen Erdogan in Afrin binnenviel om IS te hulp te komen. Zo gebeuren er steeds vreemde dingen als IS in het nauw is. Ook nu weer bij Damascus, waar Israël zich als hun luchtmacht gedraagt. Dat was een illustratie bij een presentatie waarin Netanyahu "aantoonde" dat de overeenkomst met Iran nooit gewerkt heeft, omdat Iran stiekum aan een kernbom heeft doorgewerkt. Zonder een goede presentatie kan niets meer tegenwoordig, maar deze is ostentatief een uitnodiging aan Trump om samen Iran aan te vallen als op 12 mei het voortzetten van de overeenkomst aan de orde is. Te ostentatief zou je zeggen. Of is het om de oudste Joodse gemeenschap ter wereld, die van het bijbelse Perzie, met eigen vertegenwoordiging in het Iraanse Parlement, de nek om te draaien? Zoals ze eerder alle eeuwen-, nee millennia oude judaistische centra in het MO in hun zionistische ijver hebben vernietigd. Het bondgenootschap tussen Israël en IS heeft een sinistere overeenkomst.
Duitsland, dat al niets in het bombardement van 'het trio' op Syrië zag en grote handelsbelangen in Iran heeft, kan toch niet werkeloos toezien hoe de Navo-bondgenoten hun tuintjes vertrappen om er hun bedrijven de boel te laten overnemen? De inspanningen voor het verdrag met Iran zijn enorm geweest, ook van Franse en Engelse kant. Net als de inspanningen van de VN, denk aan onze minister van BH in haar vorige functie in Syrië. Als dat allemaal wordt ingewisseld voor de oorlogsagenda van Netanyahu (afleiding om de cel waar zijn voorgangers in zitten te ontlopen) en de warmongers van DC waarop hij drijft zal de wereld half mei een andere zijn dan die van nu. Macron kreeg al een idee wat hij besluit, zo vertelde de Donald. Maar Macron heeft nu barricaden thuis.
In het geval van de laatste provocatie, de fake-chemische aanval te Douma, heeft Trump zeer teleurstellend gereageerd volgens het Capitool. Het applaus duurde zelfs korter dan na de vorige aanval op Damascus. Zijn aanhangers, van Sarah Palin tot Pat Buchanan, reageerden juist gealarmeerd dat hij op Obama ging lijken. Iedereen is de 'Hope' van Obama vergeten. Gaat Trump zich in het verraderlijke pad van zijn voorgangers verder verwijderen van waar hij voor gekozen werd?      
De volksbeweging (waar Trump slechts exponent van is) wordt gesteund door dat deel van het kapitaal dat meer de Amerikaanse economie (de grootste ter wereld) vertegenwoordigt dan het MIC. Zij zien niets in de oorlogspolitiek van de Bush/Clinton/Obama era die de Middenklasse sterk heeft verarmd en de inkomsten teruggeschroefd. Deze dualiteit heeft een lange geschiedenis.Tijdens de Interventieoorlogen tegen de Sovjet-Unie na 1917 (waar de VS actief aan deelnamen) waren er al Amerikaanse industrieëlen die begrepen dat het beter was handel te drijven met het grootste land ter wereld en zo van groot belang waren in de overleving van de nieuwe staat.
Het schaakspel in Syrië nu is, hoe raar dat ook klinkt, een voortzetting van de strijd tegen de Sovjets toen. Want ook toen ging het om de gigantische grondstoffenvoorraad die het grootste land ter wereld herbergt. Met Yeltsin was het bijna gelukt om deze schatten in handen van de bekende westerse multinationals te krijgen, zoals hier. Dat dat op het nippertje mislukte, is het grote verwijt aan Poetin en zijn team. Daarom worden ze nu beoorlogd alsof ze communisten zijn. De meesterlijke truuc was om deze bezittingen in handen te spelen van oligarchen, die vervolgens weer gemakkelijk van deze bezittingen konden worden ontdaan. Zo werd verhinderd dat het Westen de boel overnam.   
De vredespolitiek die Trump heeft toegelaten en zelfs aangemoedigd in de Korea's, heeft directe gevolgen voor de markt. Hoewel de raketaanval op Syrië meer dan 100 miljoen dollar kostte, is dit klein bier. De markt wil miljarden in rook zien opgaan. In mei. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 mei 2018
Schaakspel in Syrië