Skip to main content

Same player shoots again (006)

19 september 2018

'We hopen dat Idlib hoop zal putten uit deze overeenkomst', zo sprak Tacip Erdogan na een top met Poetin in Sotsji op maandag waarin een gedemilitarisserde zone van 15-20 km tussen de jihadi's en het Syrische leger wordt afgesproken die moet worden gecontroleerd door Turkse en Russische militairen samen (1). Op 10 oktober moeten alle zware wapens worden teruggetrokken uit de zone (op rebellen gebied!) en de 15e ook de rest inclusief de rebellen. De snelwegen Damascus-Aleppo en Aleppo-Latakia komen zo vrij van beschietingen.
Het is maar de vraag of de rebellen in Idlib 'hoop' zullen putten. Tweederde van de provincie wordt bezet door HTS (al-Qaida); de rest door Turks-gecontroleerde rebellen. Gaan die zich schikken in deze overeenkomst?
Het lijkt er eerder op dat Erdogan zich in een enorm wespennest heeft gestoken in Sotsji. Maar hij had blijkbaar geen keus. Bij de Navo-kaart spelen was zijn overlevingskans blijkbaar minder (denk aan de coup van 2016) in zijn inschatting.
Dit is slecht nieuws voor Netanyahu. Zijn speelveld wordt steeds verder ingeperkt, met de Russische MP aan zijn grenzen. Zijn jihadi-vriendjes waarmee hij Syrie bespeelde zitten in Idlib. De chemische aanval van Mi6 blijft uit. Nu een akkoord in Idlib. Daarom publiceerde hij in het kader van het vieren dat Israel 30 jaar 'ruimte-mogendheid' is foto's van de woning van Bashar en Esma Assad (2).
Natuurlijk is alles broos en hangt veel af van de ontwikkelingen in de VS naar de verkiezingen van 7 november.
Maar even lijkt het grote geweld afgewend. (WK)

(1) https://www.dailysabah.com/diplomacy/2018/09/17/erdogan-putin-agree-on-demilitarized-zone-in-syrias-idlib
(2) https://en.zamanalwsl.net/news/article/37514/

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 september 2018
Same player shoots again