De hospitaalridders (005)

06 april 2017
Hits: 459

maandag 29 maart-2010
Wij ontvingen als een soort reactie op onze eerste vier afleveringen van deze serie een ontroerende mail van een insider op het terrein van de medische zorg. Jo de Chirurgijn. Over machtsconcentratie en prijsontwikkelingen. Een must read.

"Laten we voor de aardigheid eens kijken naar pleisterridder Ronnie de G.. Een paladijn van grootmeester W. die misschien wel in 3 putten tegelijk roert, waardoor u als patiënt een goede kans loopt om niet de volledige zorg te krijgen waarop u recht heeft. Als volwaardig lid van de stripfamilie Doorzon weet Ronnie heel wat lucratieve ballen in de lucht te houden. Misschien dat hij daarom wel vrij vroeg opstapte als werknemer van het KLOZ. En oh, wat toevallig nou, precies in het jaar waarin voor het eerst de term "vrije markt" doordrong in het jargon van het chronisch zieke politiek Den Haag als ze het over de zorg hadden.
Ons slachtoffer van vandaag ontbloot zich voor ons op gepaste wijze op zijn website "Seijgraaf bv". Wie niet meteen ziet, dat er sprake is van een netwerk van dubbele walletjes met een beschoeiing waar deze muskusrat graag aan knaagt, moet dringend naar een oogarts. De echo van zijn knaagwerkzaamheden is hoorbaar binnen de CVZ (waar grootmeester W. zetelt), de NZA, de VWZ, de EZ en de FIZA. Ja zelfs bij de Europese Gezondheidskas, via zijn vanuit Dublin naar Brussel gegraven Agora Consulta-kanaal. Een Ltd. die toevallig juist in het jaar waarin Ierland toetrad tot de Europese gemeenschap in het leven werd geroepen. Wie weet was er in Brussel wel een leuke subsidie boven water te tillen. Even toevallig heeft ons knaagwonder zich ook laten benoemen tot gezondheidsambassadeur van Oostenrijk.
Ronnie zegt zelf: ... de Nederlandse markt is wat de zgn. human health-projecten betreft te klein voor commerciële bedrijven om hun investeringen in nieuwe producten en diensten terug te verdienen. Daarom is het absolute noodzaak om buitenlandse afzetmarkten te betreden. Met name binnen de EU met een human health omzet van 63.6 miljard euro. Op het ogenblik exporteert Nederland in die sector maar een luizige 3.5 miljard. Dat moet nodig worden opgekrikt. Dus nog even en uw ziekenhuisbed wordt over de grens gezet/geschopt als het aan Ronnie ligt. Desnoods zonder wieltjes.
Ook boven de smeerput oreert onze Ronnie er vrolijk op los. Bijvoorbeeld in de rol van adviseur. In het Lifetec Bussiness Cafe van 11-2-2010 kwam hij tot de volgende dijenkletser: " ... ik ga u nu uitleggen hoe je de Nederlandse Gezondheids Regulering kunt omzeilen bij de introductie van een nieuw medisch apparaat in "the insurance package". Volgt Ronnie's uitleg. En u maar denken dat ie daarmee zijn retorten ingooit in Den Haag. Dat werkt anders. Zo werd Doorzon Ronnie ondanks zijn met elkaar concurrerende petten in 1998 nog doodleuk ingehuurd als adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de constructie van het rapport Kostenbeheersing Medische Hulpmiddelen. Later dook hij weer op als adviseur van de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal bij het samenstellen van het rapport Medische Hulpmiddelen en het RIVM rapport Ontwikkeling Medische Hulpmiddelen. Gevoegd bij het feit dat onze rusteloze golddigger ook nog eens adviseur is van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) en directeur van het Zorg Innovatie Platform en we weten het zeker: Ronnie kan niet stuk.
Nou heeft ie zich daarvoor de laatste twintig jaar wel de vellen gelopen. Hele marathons. Van het ene geldhok naar het andere. Dus je zou verwachten dat hij zo langzamerhand door zijn hoeven stort. Maar daar heeft onze gestage knager zich goed tegen gewapend. Hij is namelijk voorzitter van de stichting Fitek, die zich voortdurend bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe steunkousjes. Daarnaast is hij adviseur van Temec BV, een specialist op het gebied van enkelbandjes. Zoals gezegd: Ronnie kan niet stuk.
Wat die geldhokken betreft, we hebben er al een stel genoemd. Maar onze pleisterridder lijkt wel wat op het bekende rupsje nooitgenoeg, want we kwamen en komen hem ook nog tegen bij het KLOZ, VNZ (CVZ, bezorgt hem leuk inkijkje bij de ontwikkelingen van de AWBZ), SOMT, IHC Consultancy (disabled patients, met een filiaal in Salt Lake City), Penta Health Care College (gunt hem een inkijkje bij de ontwikkeling van de zorgstelsels in andere landen), NVST-CRST, Medical Device Networkers, Znetwerk, Associer, Zorgplan, Stichting Medxport en het Dutch Health Netwerk. Of je een steek leeggooit. Nou, beste patiënt blijf meteen maar even met uw mond open zitten, dan kan u geboord worden. Niet schrikken, daar is Ronnie weer. De nijvere voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen, waar hij zijn eigen verzekeringsmaatschappij runt en zijn Stichting Garantiefonds Mondzorg.
Of dat allemaal even gezond is? Wat denkt u? Heeft u de laatste tijd al eens gekeken naar uw ziektekostenverzekering? En uw eigen risico? Dat is de vrije markt. Met zijn vrije hospitaalridders. Ridders zoals Ronnie. Groetjes, Jo de Chirurgijn
".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 april 2017
Aantal keren bekeken: 459
De hospitaalridders

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch