Skip to main content

Antillen vice versa (004)

04 januari 2016

maandag 12 augustus-2013
Eigenlijk ging het vorige week zondag om oud nieuws. Het enige verschil was dat de hoofdfiguur van het verhaal, de Nederlandse gokbaas Francesco Corallo, eindelijk aan de haak was geslagen en ernstig aan de voortanden werd gevoeld door Italiaanse speurneussmurfen. Vriend Francesco was tot in de jaren negentig een volbloed Italiaan, maar vroeg toen als inwoner van onze Caraïbische randgemeente Sint Maarten waarschijnlijk uit praktische overwegingen ook een Nederlands paspoort aan. Pennestreekje van toenmalig Antilliaans gouverneur professor mr. Jaime Mercelino Saleh en hoppa voor de panificatore. Dat Francesco's pappa Gaetano tot de Italiaanse mafia behoorde en een pittig strafblaadje in zijn plakboek bewaarde was kennelijk niet doorgedrongen tot Jaime Mercelino of misschien was het gewoon warm die dag.
Waarom de overigens de tot nu toe nog brandschone Francesco bij de lurvi cq kladdi werd gepakt? Er was iets met een leninkje van de Banco Populare di Milano aan Francesco's gokfirma (1) dat naar een lading ouwe haring stonk. Bovendien hadden de betrokken smurfen nog wat krabbeltjes gevonden in ouwe agenda's uit de jaren negentig over Francesco's betrokkenheid bij de handel in roesmiddelen, witwassen en aanverwante artikelen. En dit alles onder de stille regie van de Siciliaanse mafiahopman Nitto Santapaola, die voor zijn aandeel in het opblazen van onderzoekrechter Falcone ook al in de jaren negentig van de vorige eeuw voorgoed achter een ijzeren gordijn is gemoffeld. Aldus voornoemde krabbeltjes. Het bewijs moet nog wel worden opgegraven en dan nog. Bovendien geniet Francesco gelukkig de steun vanuit de partij van de onlangs wegens onduidelijk boekhouden tot 1 jaar huisarrest veroordeelde Berlusconi. Dus dat zit wel snorri.
Overigens is het grappig, dat Francesco in verband wordt gebracht met amico Nitto. Want dat was ook het geval met een andere Italiaanse gokbaas die op Sint Maarten furore heeft gemaakt. Don Saro Spadaro. Zat in 1994 een jaartje in een Franse petoet, werd vervolgens uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten op Sint Maarten en zou daar fors voor het luik gaan wegens een een giga fraude rondom de uitbreiding van de lucht- en zeehaven van het eiland. Behandelend hoofdofficier van justitie was mr. D.A. Piar en die kreeg daarmee een vette kluif in de schoot. Was de algemene gedachte. Maar dat vet smolt in no time weg onder het Sint Maartense zonnetje en Don Saro ging alweer snel over tot zijn business as usual. Dat wil zeggen het leiding geven aan een hoopje casino's en hotels en om nog netter te lijken het financieel bijstaan van het AIDS-kliniekje van ene Gerrit van Osch.
U denkt toch niet dat wij het hierbij laten? Er volgt nog meer Schweinerei. Stay tuned.

(1) Nog niet zo lang geleden Atlantis World Group, tegenwoordig BpPlus.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 januari 2016
Antillen vice versa