Abu Ghraib en de Amerikaanse Gulag (001)

zaterdag 15 mei-2004
Een jaar of 7 geleden overleed in een gevangenis in de Amerikaanse staat Utah een gevangene. Nu is dat niks bijzonders, soms is het daar zelfs de bedoeling. Maar, het ging hier om een schizofrene man, die 16 uur werd vastgebonden op een stoel, en net als sommige luchtreizigers, stierf hij kort daarna aan een bloedklontering in een ader. Zij familie nam het niet en won een rechtszaak, de directeur van de gevangenis - ene Lane McCotter - was genoodzaakt om ontslag te nemen.
Recentelijk duikt McCotter weer op. Hij blijkt lid van een team van vier personen dat door hetDepartement van Justitie is uitgezonden naar Irak om er daar voor te zorgen dat de beruchte gevangenissen worden ‘gemoderniseerd’. Voor zover bekend heeft McCotter niks te maken met het schandaal van Abu Ghraib, maar ...
Een half jaar nadat er een vernietigend rapport verschenen was over de onmenselijke toestanden in een gevangenis in Santa Fe, Nieuw Mexico, gerund door het bedrijf waarvan McCotter directeur was, huurde het Departement van Justitie hem in voor de laten we zeggen ietwat gevoelige klus van het moderniseren van gevangenissen in Irak. Zoiets als het moderniseren van gevangenissen in het Duitsland van 1945. Je mag aannemen dat ze dan toch checken wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Management & Training Corp (MTC) is het bedrijf waarvan McCotter directeur is, hij is eindverantwoordelijk voor de “corrections business development”, zeg maar de divisie gevangenissen. In maart 2003 werd een rapport gepubliceerd over schendingen van de mensen- en burgerrechten in Santa Fe; bovendien bleek dat de gevangenen risico’s liepen doordat er onvoldoende medische bijstand was en abominabele leefomstandigheden. Allerlei ontslagen binnen de staf waren het gevolg. Uit verder onderzoek bleek dat in veel van de 13 gevangenissen die door MTC worden ‘gerund’ in de VS, Canada en Australië misstanden op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en personeelsbeleid bestonden.
Op 20 mei 2003 verklaart John Ascroft, minister van Justitie, dat McCotter naar Irak is gezonden. Hij heeft daar de taak om personeel te scholen voor de functie van gevangenbewaarder. Tja, blijkbaar de juiste man met de juiste opvattingen op de juiste plaats. Hoe zat het ook weer? ... Don’t try to understand them. Just rope and throw and brand them”.

Abu Ghraib en de Amerikaanse Gulag

  • Hits: 345
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch