Royalty (044)

16 maart 2020
Hits: 1212

Geen corona maar caramba. In aflevering 40 van deze serie dd. 22 september 2018 was het even all bombs away geblazen. Wij pakten toen uit met een ferm gevalletje tit for tat. In casu een zak met wapens (inclusief een kolonnetje Leopard tanks) in ruil voor een zak met poen. Een deel van die poen was bedoeld voor de Spaanse emeritus koning Juan Carlos, die bij de zandbakroyals was aanbevolen door een wuft Deens zakenvrouwtje, Corinna Larsen. Nou is Larsen een beetje Jansen, dus stond op haar kaartje brutaalweg Zu Sayn Wittgenstein vanwege haar ooit gestrande huwelijk met een prins uit dat adellijke pandjeshuis. Mocht tit inderdaad tat opleveren dan werd die poen naar Zwitserland gesluisd via Alvaro de Orléans y Borbón, een ook geen piep meer zijnde neef van Juan Carlos. Daar werd het gestald bij de deftige beffirma Dante Canonica, die een aangenaam lijntje onderhield met de Panamese collega's Mossack & Fonseca. Helaas kwam de hele boel op de keien terecht en Juan Carlos kreeg zwaar op zijn sodemieter. Onder andere van zijn zoon Felipe VI.

Denk je dat je alles hebt gehad. Wat gebeurt een paar dagen geleden? Weer zo'n geintje. Dit keer ging het om een bedragje van 100 meloen voor de aanleg van een TGV-spoorlijn, die reislustige Saudi's in staat stelde om sneller en comfortabeler de afstand van Medina naar de stad van de zwarte Mekkanodoos te overbruggen. Ging onder de enthousiaste slogan “Dat is het lekkere van Allah's Trein”. Maar het liep opnieuw niet zo lekker af voor Juan Carlos. Collega's van ons bij het Spaanse dagvod El Pais trokken een paar dagen geleden de affaire uit de kuil. Ze hadden uitgevonden dat een smakelijk percentage van eerder genoemde 100 meloen was terechtgekomen bij twee stichtingen. Een in Liechtenstein en een in Panama, beide met bankrekeningen in Zwitserland. En ook nu waren neef Alvaro en Dante Canonica bij de administratieve rompslomp betrokken geweest. Daarnaast was in de vroege jaren van deze eeuw ook al een leuke bonus verdiend aan de verkoop van Banco Zaragozano aan Barclays Bank. Door de frisse revelaties van gesneuveld Eurocommerce-eigenaar Ger Visser werden we in de zomer van 2017 ten overvloede weer eens met de neus in het axioma geduwd, dat bij al dat drukke internationale zakendoen ook de nodige snoepreisjes horen. Liefst met een privéjet om het nieuwsgierig gepeupel op afstand te houden (1). Juan Carlos maakte die reisjes herhaaldelijk ten behoeve van voornoemde stichtingen. Je komt nog eens ergens en je hoeft er niks voor te betalen. Nog gekker, hij kreeg voor al dat heen en weer geploeter zelfs talrijke meloenen cadeau. En mochten Alvaro en diens zoon binnenkort per ongeluk ashes to ashes gaan, dan wordt Juan Carlos het baasje van die stichtingen. Vreemd misschien, maar wij hebben zo het chocoladekleurige vermoeden dat er langs die weg verse meloenen uit de palmboom zullen vallen. Was zoon Felipe bij de vorige gelegenheid al hels, dit keer was hij zo pissed dat hij de jaarlijkse staatsbijdrage aan zijn vader uit de boeken liet schrappen en verder bedankte voor diens nalatenschap bij eventueel overlijden. Heerlijk hè, zo'n koningshuis. Wij denken met weemoed terug aan Prins Bernhard. Dat waren nog eens tijden. Zucht. Stay tuned (JP).

(1) Zie aflevering 4 van de serie “Vrienden onder elkaar”. Daarin is ondermeer sprake van poenvluchten met een privéjet ten behoeve van de inmiddels overleden “ome” Dik Wessels, wiens kleinkinderen inmiddels ook kunnen beschikken over een privéjet. Verkeerd verdeeld in de wereld? Vind u dat nou echt?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 maart 2020
Aantal keren bekeken: 1212

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch