Pax Americana (002)

09 april 2017
Hits: 256

maandag 23 januari-2012
De Straat van Hormuz is momenteel net de PC Hooft. Maar dan nautisch. Iedereen die een beetje wil meetellen vaart er patserig rond met de laatste snufjes op spierballengebied. Maar de Amerikaanse zware jongens hebben de overhand. Zo zelfs, dat de eigenaar van Moshe's oliewinkel heeft gedreigd maatregelen te nemen omdat ze zijn nering versteren.
Nou is het lullige, dat de Amerikanski's daar in wezen op uit zijn. Al zou Moshe bij wijze van spreken een ouwe roeiboot tot zinken brengen, het zou voor yes-we-can-opperbevelhebber Obomba zo maar een reden kunnen zijn om de Jolly Roger te hijsen en Moshe's winkel met de grond gelijk te maken.
Volgens de hondstrouwe mainstream zou de hele eilie gaan om de vraag wat er precies gebeurt in het schuurtje achter die winkel. Daar is personeel van Moshe namelijk bezig met het in elkaar frutselen van een alternatieve energievoorziening en dat vinden heel wat leden van de winkeliersvereniging een gevaarlijke onderneming.
Kan de reden zijn, maar er is meer. Tot voor kort moest je op straffe van ernstige repercussies van eerder genoemde, onder streng Amerikaans toezicht staande winkeliersvereniging de olie van Moshe en andere detaillisten betalen met dollars.
Daar kwam langzamerhand een beetje de klad in. En plotseling bleken die repercussies noodzakelijk om de dollar niet te laten afglijden naar het peil van munteenheden in de Sahel. Zo werden Saddammeke's Oilshop en Muammar's Gouden Druppel teruggebracht naar de Middeleeuwen en staat Moshe nu op de nominatie.
Probleempje: er is sprake van een ernstige schisma in de winkeliersvereniging. De Chinese, Russische, Japanse en Turkse leden hebben bijvoorbeeld al besloten om af te stappen van de dollar en Moshe met eigen munt te betalen. En wat gebeurt er vorige week? Heeft India zich daarbij aangesloten. Gaat toch om een ordertje van 12 miljard en bovendien gaat het ook hier om een enorme groeimarkt, die in de nabije toekomst heel wat pompstations erbij gaat krijgen.
Obomba heeft inmiddels financiƫle sancties opgelegd en de Europese poedels zullen wel volgen. Maar de rest tilt zijn achterpoot op en volgt het voorbeeld van een paar Amerikaanse lolbroeken in Afbaardistan.
Dilemma. Wat te doen? Het schuurtje platgooien? Het personeel kelen? Babbelen met Moshe? Of gewoon oorlog? Met desnoods wat paddestoelen. Zullen we bidden?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 256
Pax Americana

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch