Hahaha (008)

woensdag 10 augustus-2011
Kan iedereen wel zingen Torna a Sorriento, wij gaan eigenwijs de andere kant op en keren terug naar het Como meer. Naar Porlezza. In februari 1997 drukte Renée Coltof, de minister van Buitenlandse Zaken van het avontuurlijke kabinet Endstra, daar voor het eerst zijn neus tegen het raam. Met een plan om er een leuke stapel stenen neer te zetten: Porto Letizia. Een variant op Port Zélande, maar dan met spaghetti.
Al sinds 1988 werd in de streek van Porlezza een polletieke guerilla uitgevochten over de vraag of de megalomane plannen in die richting van een Zwitsers-Duitse combinatie wel gehonoreerd moesten worden. Maar twee maanden nadat Renée zich had gemeld met 220 meloen lire van de Zwitserse UBS in zijn kontzak en op de achterbank de Florentijnse architect Guido Spadolini en Peter Graf van het ingenieursbureau Freund and Partners, draaide de wind. En met steun van de familie Berlusconi ging hij aan de slag.
Maar al snel verschenen er weer beren op de weg. En Willem Endstra, die het stuur van Renée had overgenomen. Wie het eerste was, de beren of Willem? Silvio mag het weten. Hoe dan ook, het project ging wel de berenboot in.
Zoals we al eerder hebben geboerd was een van de gedupeerde beleggers ene Theo Peeren, een Nederlandse importeur van verwarrende zaken met optrekjes in het Belgische Beerse en het Spaanse Almeria. En net als bijvoorbeeld Johnnie Mieremet (rip) wilde Theo graag zijn poen terug. Maar wat bleek? Renée Coltof had Theo's aandelen (19 procent van het totaal) aan Endstra verkocht zonder Theo in te lichten. Dus klopte Theo bij Willem aan, maar Willem had niet of weinig. Omdat zijn tijd kostbaar was besloot Peeren een intermediair in te schakelen. Een bekende uit het wereldje: Wout van Loon.
Op 30 juni 2003 sloten Peeren en van Loon een overeenkomst, waarbij werd vastgelegd dat Van Loon 15 procent commissie zou vangen voor door hem terugveroverde gelden. Spreken we wel over meloenen. En 15 procent van 1 meloen is altijd nog anderhalve ton. Dus Van Loon wilde wel. In 2007 werd ie samen met Peeren voor de kadi getrokken. Van Loon:

"Ik neem er kennis van dat de procureur des konings een gerechtelijk verzoek lastens mij heeft gevorderd wegens witwas, als dader en/of mededader samen met Peeren. Door het feit dat er bedragen van Endstra naar Peeren werden doorgestort en overgemaakt zonder evenwel het bestaan van stavingsstukken te hebben. Dat er aanwijzingen zijn dat Endstra onder druk werd gezet om deze gelden over te maken aan Peeren".

Het proces tegen de twee avonturiers ging de pottenbak in door technische fouten. Van afpersing zou geen sprake zijn. Maar het OM acht honderd procent bewezen dat Peeren's poen in het Italiaanse project van illegale afkomst was en gaat dus door met de strijd. Overigens was de affaire na het onverwachte overlijden van Willem Endstra ook financieel niet definitief afgesloten. Peeren kreeg nog keurig een niet nader omschreven bedrag terug van Haico Endstra, Willem's broer. En Van Loon? Die heeft een coole baan bij de Waegener Group. Je zal daar aandeelhouder wezen. Of een bedrijfsschoonmaker als Van den Hombergh. Toffie. Stay tuned.

Hahaha

  • Hits: 479
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch