Hier dat bord

Hits: 267

donderdag 29 november-2012
Wij hebben indertijd heel wat boertige uurtjes beleefd aan het doorharken van het nodige wel en wee van het in een weelderige Haagse suburb wonende Cypriotische stelletje Michael en Tasoula Hadjitofi. Met aan de welkant hun lekker warme Shell-connecties en hun exclusieve uitzendburootje en aan de weekant hun homosensuele dienstverlening, zijn uitdelen van Shell-presentjes in den vreemde en haar Cypriotische kunstperikelen (1). Om nou te zeggen “you ain’t seen nothing yet” is misschien wat overdreven, maar de aanleiding om weer eens wat over de Hadjitoffees in de ring te mieteren is wel degelijk heel smakelijk.
Michel van Rijn, continuing pain in the pretentious ass van de internationale kunsthandel, kocht ooit bij een deftige Londense uitdragerij voor naar verhouding een prikkie een oud bord. Geen boerenbont, maar een uit de zesde eeuw na de geboorte van Youri aan de rekstok stammend Turks meesterwerk, dat deel uitmaakte van de in 1963 ontdekte Sion Treasure. Puur voor de veiligheid belandde het in de kluis bij moeder Hadjitofi. Het was een beetje zonde om er de makreel op te serveren. Maar niet zo lang geleden maakten hotemetoten van de Turkse regering kenbaar dat zij graag de in de loop van de tijd incompleet geraakte Treasure weer in de oorspronkelijke staat wilden terugbrengen. Van Rijn, die zich nog levendig herinnert hoe hij beginjaren tachtig met Tasoula in München op een tafel heeft “gedanst” na de geslaagde operatie versus de Turkse kunstsmokkelaar Aydin Dikman (2), zag de redelijkheid daarvan in en vatte het plan op om het naar schatting 100 tot 150 duizend Pond waard zijnde bordje gratis en voor niks te retourneren. Hij zocht contact met voornoemde hotemetoten en die gingen uit hun Aya Sofia van blijdschap.
Maar er kwam een kink in de Turkse kabel. Tasoulaatje had namelijk andere plannen. De voormalig honorair consul van Cyprus, wenste het door haar bewaarde bordje over te dragen aan de aartsbisschop van Istanbul. Niet gratis en voor niks, maar in ruil voor het hoofd en de hand van een beeld van de heilige Johannes de Baptist, die de vorige eeuw op avontuurlijke wijze van Cyprus naar Turkije verhuisden. Heel leuk allemaal, maar hoe kan je nou iets in je etalage schuiven wat niet van jou is? Er ontstond een uiterst bewogen correspondentie tussen de vroegere danspartners, waaruit wij de komende dagen nog het nodige zullen putten. Fasten your seatbelts. Stay tuned.

(1) Hop, hop naar de zoekmachine. Genieten geblazen.
(2) Zie aflevering 13 van de serie “Bank te koop” dd.12 augustus 2007

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 267

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch