Skip to main content

Redder is een spiegelwoord

05 augustus 2020

Maar vooral ook iemand die meer en meer een deeltje is geworden van het rookgordijn dat na een aanslag opgetrokken wordt.

Boem in Beiroet. Wat opvalt is dat de ramp meteen valt onder de noemer ongeluk. Alle ramen zijn nog niet uit de sponningen geblazen of men ‘weet’ al dat er opgeslagen vuurwerk in het spel was, met daarnaast een kolossale en ook al weer opgeslagen lading van een explosief goedje.

Pas na een etmaal legt iemand die wel wat weet van boem uit dat je verdomd veel moet doen om nou juist dit specifieke explosieve goedje tot boem te kunnen promoveren. En zou die Trump nu altijd uit die rooie nek van em kletsen, of was ie gewoon van tevoren gebeld door de Mossad?

Een mogelijk Israelische boem in Beiroet doet denken aan de boem van hetzelfde kaliber bijna dertig jaar terug in de Bijlmer. Ook toen ontstond vooral ontzettend veel dikke mist na de blast. Zelfs over de gevolgde route van het vrachtvliegtuig van El Al vlogen de weters elkaar jarenlang in de haren.

Maar die redder was toen nog niet zo prominent aanwezig.

Een half uurtje na de inslag van het toestel liepen overlevenden in shock tussen de galerijflats, maar was ook de ME in vol ornaat aanwezig in de steegjes en voor de ingangen van alle parkeergarages. En rond een avondwinkeltje werd tegen voorbijgangers het dienstwapen getrokken.

‘Men’ vreesde voor plunderingen. De men van die tijd heette Ed van Thijn. De ochtend na de boem kwam hij met een verklaring voor de chaos. De Bijlmer zat volgens hem vol met ‘illegale Ghanezen’. Met die wetenschap kon het aantal dodelijke slachtoffers worden gereduceerd van mogelijk vijfhonderd tot vijftig.

‘Jeruzalem’ bood ‘Beiroet’ hulp aan. Ook dat gebeurde al bijna voordat die ruiten uit de sponningen lagen. Ook de rest van de wereld is voorbeeldig aan het redden geslagen. In de dampende media doen al de redders kond van hun mooie werk.

Het zal nog wel even duren voordat de overlevenden hun versie van het gebeuren mogen vertellen…

JoopFinland

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 augustus 2020