Skip to main content

Rollebollen (002)

09 april 2017
Hits: 448

dinsdag 9 december-2008
Heeft u gisteravond niet geglunderd? Echt niet? Wij wel. Lekker geglunderd. Samen met Jack de Vries. Onze young turk bij Defensie. Bij de glorieuze presentatie van de "Holland". Da's het eerste exemplaar van een kwartet nieuwe patrouilleschuiten voor onze Jannen. Kost een slordige honderd meloen per stuk als er zich geen lekkages voordoen. Natuurlijk gebouwd door de outfit van Koentje Damen in Vlissingen. Waar anders? (1) Ze zijn bedoeld om het gat in de markt te dichten dat erin is geschoten door piraten en smokkelaars. Ja goed, ze gaan maar max twintig knopen en daar draait een beetje Sparrow tegenwoordig zijn houten poot niet meer voor om. Maar Koentje's nieuwe paradezeepaardje heeft een stel kleine speedbootjes aan boord. En die halen wel vijftig knopen. Probleem opgelost. Somalie, Maleisie en Colombia kunnen hun hemd opspelden. Jack is nu al bezig met de tekst van een paar olijke condoleancekaarten.
Om even bij Somalie te blijven. Het wordt daar voor de kust een grote vlootschouw van nieuwe snufjes. Want de concurrentie voor Koentje cs. op deze interessante vrije markt is niet misselijk. Zo arriveert volgend jaar in het betrokken sop een zogenaamd "Stealth"-fregat van de Zuidafrikaanse marine. Net als zijn collega in de lucht zo gebouwd dat je hem op de radar niet of nauwelijks waarneemt. Tenzij je een batterij ouwe televisieantennes en bijbehorende apparatuur tussen de golven zet (2). Maar zo slim zullen die Somalische achterkleinkinderen van Peer de Schuymer wel niet zijn. In Kaapstad liggen nog twee van die ultra-moderne lorren in gezelschap van drie duikboten. Gebouwd in Duitsland. Leuke hebbedingen, maar het duurt even voor je in Soweto en omstreken een stel vaardige personeelsleden hebt gevonden. Nog afgezien daarvan, wat moet zo'n land er in godesnaam mee? Tenzij uit hun nering gedreven vissers in Zimbabwe morgen besluiten om het Somalische voorbeeld te volgen. Dan heb je in ieder geval een goeie smoes om je nieuwe gadgets de zee op te jagen. Want het blijft natuurlijk een grote geo-politieke smoes. War on pirates? War on drugs? Our ass. Stay tuned.

(1) Voorbeeld van hoe zo'n ordertje tot stand komt vindt u in de serie "Torpedo aan bakboord" op onze machtige "Followup"-site.
(2) Zie het opzienbarende artikeltje "Stealth down" dd. 25/11/2008.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017