Kafka in Zeist (019)

11 januari 2017
Hits: 437

maandag 3 januari-2011
De tijd vliegt. Soms met een Tupolev. Het was april vorig jaar toen we voor het laatst een steentje bijmetselden aan deze serie. Maar in wezen viel er ook niet veel te melden van het Zeister front.
Goed, even alles op een hoop: projectfrommelaar Hans Achterberg kocht in de lente van 2008 de familiecamping Dijnselhoek op. Die nieuwe lente bracht voor de vaste bewoners inderdaad een nieuw geluid. Alleen jammer nou, het ging om een vuvuzela van olympische afmetingen. Ze moesten namelijk opzouten. En rapido. Hansepans had andere plannen. Hij zette er een hele vlucht chaletjes op en verhuurde die vervolgens grotendeels aan Otto Work Force uit Venray. Een Europees opererend uitzendbureau dat zich ondermeer bleek te bekommeren om Poolse gastarbeiders. En vanzelfsprekend ook om zijn commissarissen en de leden van zijn raad van advies. Maar voor niks gaat de zon op, nietwaar.
Iedereen blij, behalve een bewoner van een aanpalend pand. Die had prima kunnen leven met een camping, maar een Poolse landdag was andere patat. Hij ging in de contra-attaque en wees er bij de gemeente op, dat de huisvesting van Poolse medemensen in strijd was met het kort tevoren moeizaam ter wereld gebrachte bestemmingsplan. Dat moest de gemeente schoorvoetend toegeven. De zaak kwam november 2009 voor de kadi en die bepaalde dat vriend Achterberg in overtreding was. Ontruimen die hap. Zoniet, dan kon ie een deurwaarder verwachten voor het innen van een dwangsom die maximaal kon oplopen tot drie ton. En de huisvesting van die nooddruftige Poolse medemensen dan? Ja sorry, dat was het pakkie van Otto Work Force.
Het conflict zorgde heel 2010 voor nogal wat commotie en bereikte zelfs het Binnenhof. Maar veel hielp het niet. Bestemmingsplan is bestemmingsplan en de kadi is de kadi. Achterberg ging in de slag met de deurwaarder en kwam tot een betalingsregeling. 50 roodjes in de maand. Maar hij stortte zich wel in een hoger beroep en is vol vertrouwen dat ie zijn poen terugkrijgt.
Waar is dat vertrouwen op gebaseerd? Weet Achterberg meer dan wij? En hoe komt het dat het Otto Work Force nog steeds schijt heeft aan de gemeente Zeist (in casu wethouder Gudde) en de goedkope Poolse kaskrakers rustig laat zitten waar ze zitten. Terwijl bijvoorbeeld zo'n raad van commissarissen toch uit drie redelijk gestudeerde luitjes bestaat met centrale verwarmingen die klinken als de klokken van de Sint Petrus Branden. En een van hen, Ger Biermans, zelfs een stoel in de Eerste Kamer warm houdt voor de club van gedoogpremier Rutte.
Om over Otto's Raad van Advies maar te zwijgen. Ronduit kanonnen waar Navarone nog een puntje aan kan zuigen. Ruud Vreeman, Frank de Grave, Rene van der Linden en Hans Wiegel. Over force gesproken. Je zal toch een pand naast de Poolse landdag hebben en je recht proberen te halen. Da's effe lekker. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 januari 2017
Aantal keren bekeken: 437
Kafka in Zeist

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch