Skip to main content

Wakker dier in extremis

vrijdag 2 augustus-2013
Nu we toch lichte kost serveren in verband met de hitte: dit gaat over het konijn van de bescheiden Amerikaanse goochelaar Marty Hahne. In 2005 verscheen tijdens een van Marty's formidabele voorstellingen een meneer in de zaal die normaliter totaal geen belangstelling had voor verdwijnende en weer opduikende konijnen.
Maar meneer was een ambtenaar en was daar voor zijn werk. Hij wees Marty op het bestaan van een wet uit 1970 die goochelkonijnen en andere dieren in de showbusiness beschermde. Of Marty even 40 dollar per jaar wilde ophoesten voor het misbruik van zijn langoor, regelmatig het dier voor een APK-tje bij de dierenarts naar binnen wilde manouvreren, zijn huis wilde openstellen voor onaangekondigde bezoekjes van officiƫle dierenduikelaars en vantevoren de reisroute wilde opgeven als ie met zijn vriendje Snuf op tournee ging.
Kon Marty hieronderuit? Na de onthullingen van Edward Snowden weten we dat Marty kansloos was. De NSA hield hem en Snuf scherp in de gaten. En we weten het niet zeker, maar gezien de gekte binnen de Amerikaanse justitie zou Marty bij een overtreding zomaar vijf jaar kruipruimte voor zijn ballen kunnen krijgen. Zonder bezoek van Snuf.
Tenzij Marty zwart is en probeert Snuf in zijn hoed te verbergen bij de nadering van een burgerwachter. Dan krijgt ie een kogel voor zijn klus. Oh? U dacht u dat Long Island in Zimbabwe ligt? Nee, nee, het ligt in de USSA. Het bolwerk van onze beschaving.

Klik hier om uw reactie toe te voegen