Baas boven baas (003)

17 januari 2017
Hits: 438

zondag 4 november-2012
Er zijn hele volksstammen die hopen dat Mit Romney president wordt. Een deel daarvan huist in Tel Aviv en omstreken. Want Mitty mag dan aan het begin van zijn loopbaan bij Bain & Co en later bij Bain Capital de nodige duisterlingen om zich heen hebben verzameld uit de USSA, Great Britain en Latijns Amerika, hij trok ook de aandacht van interessante luitjes uit het land waar ooit ene Jezus over het water kuierde en wat stokbroodjes brak.
Al in de jaren zeventig toen de huidige Republikeinse presidentskandidaat nog als adviseur werkzaam was bij de Boston Consulting Group maakte hij kennis met Benjamin Netanyahu en de ravissante Orit Gadiesh. Die buffelden toen in hetzelfde kantoorgebouw waar Mitt zijn schamele Kentucky Fried bij elkaar scharrelde voor een Israëlische frontfirma vol geheimsmurfen, die zich voornamelijk bezighielden met het uitgraven van Amerikaanse nucleaire weetjes en hebbedingetjes.
Na die interessante beginperiode stapte Romney over naar Bain & Co om vervolgens in 1984 het investeringsvehikel Bain Capital uit de grond te trekken. Met financiële assistentie van ondermeer de Britse mediatycoon Robert Maxwell, die zulke nauwe banden onderhield met de Mossad dat hij er in 1991 aan bezweek. Het eerste jaar was wat moeizaam, maar de wind draaide nadat goocheme Sallies als Leo Kahn en Thomas G. Stemberg aan boord stapten en samen met Romney investeerden in het keurige Staples. Een firma die inmiddels ook hier achter de duinen god en zijn mallemoer aan kantoorapparatuur op de markt plettert. Dat ging crescendo. En mede dankzij de inktzwarte poen die bij Bain’s wasstraat in Panama arriveerde voor een sopje konden Mitt en zijn kornuiten aan avontuurlijke investeerders een vast rendement van 173 procent aanbieden. Viel dat niet in het snotje bij de nerveuze waakhonden van de Feds en de SEC? Moet wel, maar soms kijken die net effies de andere kant op.
Van meet af aan speelde voornoemde Orit Gadiesh een prominente rol bij de fabelachtige ontwikkelingen bij Bain. De flamboyante tante maakte al in 1977 op 26-jarige leeftijd haar entree. Maar voor die tijd had de dochter van de Israëlische brigade generaal Falk Gadiesh al een onuitwisbare indruk achtergelaten als assistente van de toenmalige 2nd in command zijnde generaal Ezer Weizman, die het later tot chef staf en president zou schoppen (1). Verder werkte ze ook een tijdje in de zogenaamde war room onder leiding van generaal Moshe Dayan en we mogen dus aannemen dat Orit van wanten en ijsmutsen wist toen ze bij Bain binnenviel en daar zelfs een tijdje als CEO fungeerde.
Een en ander betekent wel, dat Mitt onverbrekelijke banden met Israël ontwikkelde en het was dus geen wonder dat hij bijvoorbeeld in 2007 het woord voerde bij de jaarlijks plaats vindende Herzliya Conferentie over de veiligheid van Israël. Een festiviteit die bij ons al eerder voorbijkwam in relatie tot de momenteel in een Amerikaanse kruipruimte zuchtende Sir Allen Stanford (2). Mocht onze Mitt dus onverhoopt de volgende prez van de USSA worden, dan kan je tot in Den Bosch de zucht van verlichting uit Tel Aviv voelen. Stay tuned.

(1) In 2000 werd ie min of meer gedwongen zijn warme stoel te verlaten op beschuldiging van het aannemen van stekertjes.
(2) Zie aflevering 3 van “Billions and centuries” dd. 2 maart 2009.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 januari 2017
Aantal keren bekeken: 438
Baas boven baas

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch