Skip to main content

Cyprus

zondag 24 maart-2013
De solidariteitsbijdrage van bankrekeninghouders met failliete banken op Cyprus lijkt neer te gaan komen op 20 procent voor diegenen die bij één bank (Bank of Cyprus) een rekening hebben van meer dan 100.000 euries. Zeker is het niet, want er liggen nog andere opties open, zoals alles boven de 100.000 gewoon inpikken. Inmiddels kun je nog maar voor 100 euries uit de automaat pinnen, dat zal nog wel wat lager worden vandaag of morgen. Maar de dag is nog niet voorbij en de Europese roulette draait nog steeds, tenslotte moet de euro of Cyprus gered worden...
Ondertussen verscheen een aardig artikeltje over de russische zakenlieden en hun bankrekeningen op Cyprus. Neem Michael Fridman, volgens Bloomberg de 50ste rijkste man ter wereld. Fridman heeft een bedrijf op Cyprus, de Alfa Capital Holdings, ook wel Alfa Group genoemd. Aardig te weten: met het schuiven van aandelenpakketten val je buiten die “solidariteitsbijdrage”, want er gelden geen belastingen op zulke transacties. Fridman verkocht de afgelopen week zijn aandelen in TNK BP (olie) aan het Russische staatsbedrijf Rosneft: kassa van 5,1 miljard $. Dat geld staat vast niet op Cyprus.
Eén van de onderdelen van de “EU steun” heeft niet zoveel aandacht gekregen: een einde aan het vrije kapitaalverkeer tussen Cyprus en de EU. Jammer dat zoiets dan alleen voor Cyprus geldt en niet voor heel Europa, dat zou de beurscasino's enigszins in toom houden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen