Skip to main content

Cold Turkey (054)

05 januari 2017
Hits: 495

zondag 22 november-2009
In een bewogen weekend waarin het echtpaar Van Buuren zijn droomvilla in Mozambique in de ramsh gooit en je hoort dat noch Harrie Mens noch Hans Wiegel ongeschonden de bouwfondskerst zullen halen, steken wij onze laatste strippenkaart in de gleuf en boemelen een paar jaartjes terug in de tijd. In verband met de affaire rond Emin Arslan.
Begin maart 2007 liet het dagvod NRC deze Turkse supersmurf tapijtbreed uitleggen hoe geweldig zijn speurneuzenclub de voorafgaande tien jaar had samengewerkt met de westeuropese anti-narcoticabrigades. En zeker met die van Nederland. De basis voor die oh zo gesmeerd lopende samenwerking zou volgens vriend Emin zijn gelegd bij de succesvolle jacht op de gebroeders Baybasin.
Uiteraard liet hij maar weg dat diezelfde Baybasins een heel zootje corrupte luitjes uit de high society van zowel Turkije als de in Brussel samenklonterende Europese landen in de wind te drogen hadden gehangen. En al helemaal dat hij zelf onze secretaris-generaal van Justitie een paar keer in de gelegenheid had gesteld om eens flink te hopsen met een nog niet tot volle wasdom gekomen Turkse jongeheer. Ondermeer in het vijfsterren mafia-hotel Akgun in Istanbul en bij een gezellig samenzijn in Bodrum. Nee, nee daar ging het niet om.
Het ging om het lozen van Ahmed Celik (1). Een zeer gewaardeerde tolk in Nederland die na twintig jaar trouwe dienst sneuvelde in de postfatale Endstra-periode. Volgens de AIVD zou Ahmed stiekem vertrouwelijke informatie hebben doorgesluisd naar Turkse autoriteiten. Onder wie naar we mogen aannemen Arslan een prominent plekje innam. Om welke info het nou eigenlijk ging en over wie is staatsgeheim (vertel ons niks), maar volgens het hele te hoop gelopen Nederlandse smurfendorp en de Nederlandse mainstream ging het om een lullig gevalletje competentie en wat broodnijd. Hoe het ook zij,

"Het vertrek van Celik als tolk is volgens Arslan een tegenvaller. Daar zullen we veel hinder van ondervinden. Maar ik ga ervan uit dat iedereen professioneel zijn werk blijft doen. Al zal iedereen worden herinnerd aan het feit dat Celik niet meer voor ons werkt".

Ondertussen is Arslan naar de kant gehaald onder verdenking van grootscheepse handel in verwarrende middelen, al dan niet via het bedrijf van zijn dochter. Plus een mogelijk lidmaatschap van Ergenekon, het Turkse kind van Gladio. En de Baybasins zitten monddood in een kruipruimte. Zo gaat dat in democratische landen. Stay tuned.

(1) In navolging van de dag- en weekvodden noemen wij die meneer ook maar zo. Tegen ons geloof, maar we zitten niet te wachten op onnodige heisa.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 januari 2017