Royalty (027)

01 maart 2017
Hits: 517

maandag 19 april-2010
Leerzaam. Tussen 1998 en 2003 deed onze voormalige reserve kroonprins Johan Friso iets bij het Londense filiaal van de momenteel in ruig SEC-weer varende geldschuit Goldman Sachs. Toen hij daar onverwachts het pand verliet had hij het al tot vice president van de afdeling investment banking geschopt.
Wat hij in die functie precies voor mekaar heeft gebakken is ons helaas niet bekend. Maar misschien hield het verband met het in de kieren houden van de Oranje belangen die samenhingen met de connectie tussen Goldman, Groupe Alpha en Wendel Investissement (1).
In 2001 kreeg Johan Friso er een collega vice-president bij. Ene Fabrice Tourre. Die kwam afgelopen week plotseling in de spotlights te staan als de man die voor zijn werkgever een financieel instrument uit zijn meccanodoos had getoverd, dat vol zat met kuthypotheken. Met welwillende medewerking van het hedgefonds Paulson verkwanselde hij jarenlang voornoemde hypotheken aan andere banken en gerenommeerde hypohandelaren. Terwijl Fabriceje wist dat ze kut waren. Maar daar bleef het niet bij. Tegelijkertijd sloot hij namelijk een kwalijk soort weddenschappen af bij verzekeringsmaatschappijen, die Goldman uitbetaalden als een hypohouder de aflossing van zijn schuld niet meer kon ophoesten. Stinkt minimaal naar het besodemieteren van de kluit en maximaal naar fraude.
In januari 2007 liet Fabrice al in een mail weten dat de boel op springen stond en dat hij zich in het oog van de tornado bevond. Gelukkig sprongen de belastingbetalers bij om de reet van Goldman en Fabrice te redden. Een goeie daad waarvoor ze blotebene ook nog jaren en jaren zullen moeten boeten.
Vraag is of Johan Friso van deze investeringskunstjes heeft afgeweten cq. medeverantwoordelijk is geweest voor het ontwikkelen ervan. Of dat ie tijdig de poten nam toen de lucht langzaam betrok. Al dan niet na een stormmelding vanuit het weerstation aan het Haagse Noordeinde.
Hoe dit ook zij, Goldman Sachs was niet de enige bank die zulke frauduleuze geintjes uithaalde. Neem bijvoorbeeld de Zwitserse geldzak UBS. Die haalde die ongein ook uit.
Curieus in die context is het potje golf dat prez Obambam zomer vorig jaar speelde met Robert Wolf. CEO en voorzitter van UBS America. Kort daarvoor had de club van Robertje namelijk nog 780.000 dollar overgemaakt naar de Amerikaanse schatkist. Om te voorkomen dat er al teveel shit naar buiten zou piepen over haar rol in een enorme affaire, waarbij hoge Amerikaanse mieters belasting ontdoken via allerlei door de UBS aangereikte foefjes.
Hoe en wanneer hadden Obambam en Wolf elkaar leren kennen? Was in december 2006. In een vergaderzaaltje op Manhattan. Tijdens een bijeenkomst met nog een stel andere rijke stinkers. Wolf vond Hussein Barack wel een interessante gozer en vanaf dat moment lobbiede hij zich een pierement om de kandidaat uit de Windy City in het Witte Ziekenhuis te manouvreren. En niet alleen om later een potje met hem te kunnen golfen.
Btw., een van de andere aanwezige rijke stinkers en tevens eigenaar van het vergaderzaaltje was George Soros. De werkgever van prinses Mabel van Oranje-Wippe Smit. Johan Friso's vrouwtje. Kleine wereld. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 13 van deze serie.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Aantal keren bekeken: 517

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch