Skip to main content

Niets aan de hand, helemaal niets

donderdag 6 oktober-2011
Amerikaanse financiers hebben zo'n 2,7 biljoen $ in landen in de Europese Unie uitgeleend, waarvan pakweg 1,3 biljoen aan banken in Duitsland en Frankrijk. Als klap op de vuurpijl hebben die financiers ook gegokt met (oh pardon: allerlei contracten afgesloten op) Europese derivaten (energie, rentestanden, valutaswaps en meer van dat moois). Dus als banken in Frankrijk of Duitsland omvallen, dan vallen er ook bankiers uit de ramen van Wall Street. Morgan Stanley lijkt voor 30 miljard $ in Franse en Duitse banken en derivaten te zitten, dat is meer dan er aan activa in Morgan aanwezig is. Ook Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America zitten in dat schuitje. De belangen zijn dus groot.
Dat verklaart de druk op Merkel c.s. om maar zo snel mogelijk geld in Griekenland, en zo nodig elk ander land (en bij voorkeur ook in elke bank) te pompen. Verklaart dat ook waarom de PvdA zo snel pleit voor meer geld in het Europese steunfonds? Waarom de ongekozen Barroso naar voren blijft springen om zo snel mogelijk te komen tot dat ene Europa met één Europese minister van Financiën etc. Wat de bevolking in de lidstaten (en de VS) vindt is niet belangrijk, gewoon door blijven duwen. Helder is dat het bij de plannen van Barroso niet aan steun vanuit de Nederlandse politiek zal ontbreken. Denk aan het gehuil van teleurstelling van GroenLinks, D66, PvdA, VVD en CDA toen de Nederlandse bevolking in een referendum het verdrag afwees. Grappig in dit verband is de opmerking van een Duitse ondernemer dat Ryanair meer heeft bijgedragen aan de eenheid van Europa dan de EU.
Inmiddels heeft Frankrijk toegegeven dat wellicht een herkapitalisatie van Franse banken noodzakelijk is, maar het gaat slechts om 2 tot 3 banken.... Daar zat Dexia niet bij trouwens, want dat was maar een klein visje in de vijver van haaien.

Klik hier om uw reactie toe te voegen