Skip to main content

Bombs away (028)

16 januari 2017

vrijdag 31 oktober-2014
Komende zondag de marathon van New York. En nou maar hopen, dat de firma Craft International niet toevallig rondom het circuit een veiligheidsoefeningetje organiseert (1). Net als in 2013 in Boston. Brengt ons bij hot news. Ons is altijd door de strot geduwd dat de gebroeders Tamerlan en Dzhokhar Tsarnaev verantwoordelijk waren voor het explosief laten rondvliegen van twee pannen. Dat leverde een flink aantal slachtoffers op, die met veel verve in beeld werden gebracht. Sommigen bleken later voor die rol te zijn ingehuurd, maar laten we daarover verder niet mauwen. Shit happens.
Na de voorstelling werd naar goed gebruik een zwaarbewapende posse bij elkaar geharkt om jacht te maken op de veronderstelde daders. De oudste van de Tsarnaev-brothers sneuvelde, de jongste werd gewond uit een woonark gevist en kreeg een proces aan zijn trousers. Om hem en zijn omgelegde broer van een extra likje criminele verf te voorzien werd Tamerlan al vrij snel daarna ook beschuldigd van de moord op drie heren uit de aanpalende gemeente Waltham in verband met een rip-deal. Bij die operatie zou hij zijn geassisteerd door een boksgappie, ene Ibrahim Todashev. Die kreeg thuis bezoek van FBI-smurf Aaron MacFarlane en twee supertroopers Curtis Cinelli en Joel Gagne. Tijdens het verhoor van Ibra zouden Curtis en Joel zich even hebben afgezonderd en schoot Aaron in gangsterstyle de verdachte overhoop. Die zou hem ernstig hebben bedreigd (2). Later kwam er een andere versie in omloop. Ibra zou een van de troopers hebben bedreigd, waarna Aaron zijn gun liet smoken. Dat maakte een betere indruk. Er kwam ook een bloederig vodje boven water, waarin Ibra erkende de moorden te hebben gepleegd. Samen met Tamerlan. Iedereen blij. Dat wil zeggen, aan de law and orderkant.
Nou het mooie. Tijdens het proces tegen Dzhokhar Tsarnaev ging het OM deze maand door de vloer. Er was geen spoor van bewijs voorhanden, dat Tamerlan Tsarnaev betrokken was bij de moorden in Waltham. Huh? En dat vodje dan? En al dat forensisch materiaal dat was verzameld?
Blijkbaar durfde het OM het niet aan. Of deze zeperd ook betekent dat Dzhokhar de rol van Barbertje misloopt is nog lang niet zeker. En dat deze winstpartij meteen de revisie van de hele vliegende pannenaffaire inluidt, nou nee. Maar je krijgt er wel een triomfantelijk gevoel van. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 8 van deze serie dd. 24 april 2013 en het artikeltje “Snipers” dd. 20 augustus 2014.
(2) Zie aflevering 27 van deze serie dd. 16 mei 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 januari 2017