Onafhankelijke media

Hits: 213

vrijdag 23 september-2011
De tijden dat via de openbare omroep een kabinet ten val gebracht werd liggen ver achter ons. Zo'n gebeurtenis valt in de categorie van “eens, maar nooit meer”. Dus is de cultuur van ons openbare media landschap bepaald door het dreigen met de subsidiekraan (modernisering) gekoppeld aan het terrorisme van de kijkcijfers. De management opvatting dat de kijkers/luisteraars dom zijn en willen blijven, en doordrenkt van marketingprincipes. Maar o wee als gesuggereerd wordt dat de media of de journalistiek niet onafhankelijk zijn. Nou hoor je nooit van sportverslaggevers dat er in de Tour geslikt, gesnoven, gespoten dan wel getransfuseerd wordt. Laat staan dat voetbalverslaggevers zich wagen aan zaakjes als omkoping, zwart geld, chantage in de voetbalwereld. En zo af en toe wordt een politiek commentator of een redactielid ineens benoemd op een politieke functie. Zal wel iets te maken gehad hebben met zijn onafhankelijke reportages.
Ja dan is Wadah Khanfar tussen al die witte zwanen een zwarte zwaan. Wadah nam gisteren ontslag als leidinggevende bij de nieuwszender Al Jazeera. Aan een nieuwe uitdaging toe? Wellicht, maar het heeft eerder te maken met 't feit dat via Wikileaks bekend werd dat hij voortdurend in contact stond met medewerkers van de Amerikaanse Militaire Inlichtingendienst DIA. Zo zegde hij hen onder andere toe om al te verschrikkelijke beelden uit Irak niet op Al Jazeera te vertonen, of andere Amerika onwelgevallige nieuwsberichten weg te houden van de kijkers.
En wat te denken van Libië? Volgens de rebellen zijn er in totaal zo'n 50.000 doden gevallen, maar het Internationale Rode Kruis en de lijkenhuizen in de steden en districten komen niet verder dan 5.000 en een 1.000 tal vermisten. Nogal een verschil, zal voorlopig wel niet uitgezocht worden, want de bevrijders hebben de grondstoffen van Libië bevrijd voor wat zo mooi heet “de internationale gemeenschap”. Daar moet toch wel een schone reportage inzitten?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 213

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch