Chicago blues (001)

08 april 2017
Hits: 462

zaterdag 3 mei-2008
Dat in de kaste van politici zo af en toe 'vriendendiensten' bewezen worden is niet nieuw. Je hoeft daarvoor niet al te ver te kijken. Immers, voor wat hoort wat, toch? We kunnen daarvoor ook naar het bedrijfsleven wijzen, kijk maar weer eens naar het om zich heen grijpende Siemens schandaal in Duitsland. Maar in de politiek ligt dat allemaal wat gevoeliger. Dat de Israelische eerste minister Olmert weer eens ondervraagd wordt? Ach, dat kan je verwachten, wordt al gauw gedacht.
In Chicago loopt momenteel een rechtszaak tegen Antoin, zeg maar Tony, Rezko, projectontwikkelaar, onroerend-goed magnaat, restauranthouder, zeg maar: zakenman. Niks bijzonders, gebeurt wel vaker en de naam Chicago smaakt wel erg naar politieke corruptie. Burgemeester Daley is er een meester in, hij heeft het vak geleerd van zijn pa.
In dat klimaat werkte Rezko. Hij wordt nu beschuldigd van fraude, omkoping, witwassen, afpersing en meer van dat moois. Rezko 'bemiddelde' tussen pensioenfondsen en bedrijven die werk zochten en wist gunstige uitspraken te verkrijgen van het staatsorgaan dat het ziekenhuiswezen reguleert. Tot zijn kennissen behoren o.a. de emir van Quatar, en de voormalige Irakese minister voor electriciteit die -hoe kan het anders- momenteel in Chicago woont, nadat een kleine 650 miljoen dollar verdween. Allemaal niks bijzonders zul je zeggen. Maar als Rezko gaat investeren in de politiek, dan wordt het interessanter. Zo droeg hij bij aan de campagne van de Gouverneur van Illinois, Rod Blagojevich, ging een zakenrelatie aan met mevr. Blagojevich (die in onroerend goed doet), en gaf allerlei donaties aan politici.
Zo'n man als Resko heeft natuurlijk juridische bijstand nodig en die huurde hij in van het advocatenkantoor Davis Miner Barnhill & Galland. Een klein advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het helpen ontwikkelen van onroerend goed voor mensen met een laag inkomen. Zij deden veel zaken met RezMar, een door Rezko opgezet bedrijf dat als snel de favoriet was van Burgemeester Daley. Een van de jonge advocaten van DMB&G behandelde het RezMar dossier, ene Barack Obama.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Aantal keren bekeken: 462
Chicago blues

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch