Pax Americana (001)

09 april 2017
Hits: 410

donderdag 19 januari-2012
In vredestijd is de petro-dollar een aangeklede drol waard. Weten we. Maar als de USSA effies militair gas geeft in oliegebieden gaat de waarde meteen de lucht in.
Wanneer geeft het gas? Nou, bijvoorbeeld als olielanden om de een of andere reden besluiten om hun nering niet langer in dollars om te zetten, maar bijvoorbeeld in euro's, roebels, hun eigen poen, whatever. Want de waarde van de dollar is gekoppeld aan de olieprijs. Weten we. Saddammeke en Muammar zijn om die reden de pijp uitgeholpen en Moshe zit in de wachtkamer. Daarnaast worden de concurrerende valuta's gesloopt om ze minder aantrekkelijk te maken in olieland en krijgt een rising power als China stiekem een schop voor zijn ballen zodra het ergens ter wereld zijn neus aan het venster drukt.
Omdat het ondoenlijk is om overal waar een brandje dreigt meteen een invasie te organiseren grijpen de huidige Pinokkio's in het Witte Huis regelmatig naar het middel van de sancties. Deze week nog dreigde de winkel van Billary daarmee naar aanleiding van de korte handelsreis van Moshe Ahmadinejad naar Latijns-Amerika. Nee, niet in de richting van Iran, daar wordt al driftig aan gewerkt, maar in de richting van de bezochte landen. De vier betrokken presidenten (Hugo Chavez, Raùl "la China" Castro, Daniel Ortega en Rafael Correa) deelden meteen vriendelijk edoch beslist mede dat de USSA de pestpokken kon krijgen, maar de toon is gezet. En elders in het continent is al duidelijk wat dat betekent. Zowel in Mexico als in Honduras, Guatemala en zelfs het rustige Costa Rica breiden onze Amerikaanse bondgenoten hun militaire invloed gestaag uit door middel van hun zogenaamde War on Drugs. Een mes dat aan twee kanten snijdt: wapenverkopen en monopolisering van de uiterst profijtelijke handel in verwarrende middelen. In wezen dus identiek aan wat er in Afbaardistan gebeurt. Zelfs in de manier waarop. Adviseurs, instructeurs (Playmobil is daar niet nodig), doodseskaders (nog geen Nederlandse, maar wat niet is kan nog komen) en als het nodig is de inzet van particuliere veiligheidsdiensten. Gezellig voorbeeld wat dat laatste betreft: De BBC boerde een paar dagen geleden, dat het echte "dirty work" wordt uitbesteed aan Xe aka Blackwater en meer van dat soort schutterijen. Voor miljarden en zonder officiële inschrijvingen. Kortom, de Pax Americana is niet dood, hij leeft.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 410
Pax Americana

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch