Skip to main content

De Heineken doctrine (001)

01 januari 2014

donderdag 9 januari-2014
In 1992 liet Freddie Heerlijk-Helder (rip) eens een kaart van Europa in elkaar hangen, die van Europa een legpuzzel maakte, waarin elk etnisch kutcluppie zijn eigen staatje kreeg. In zijn visie op de EU waren grote staten uit den boze. Die waren te bazig. Leuk, maar waar eindig je? Een zelfstandig Catalonië of Vlaanderen is misschien nog net haalbaar. Baskenland is al een stuk moeilijker en voor het gebied tussen het Lauwersmeer en Stavoren lijkt de zaak voorgoed uit het zicht.
Heel wat leefbaarder lijkt Freddie's doctrine in het Midden-Oosten. In Irak, Syrië en Pakistan wordt er momenteel hard gewerkt aan de realisering van een stel kleinere staatjes. Maar in Libië lijken ze verder te zijn. Een deel van het zootje ongeregeld dat met steun van de NATO bij Khadaffi het mes erin zette eist de erkenning van een aparte staat in het oosten met Benghazi als hoofdstad. Kost een paar centen om zoiets moois op te bouwen, maar de opstandige rausdausers beschikken over oliebronnen en -installaties en hebben inmiddels dan ook een eigen winkel opengegooid. Nou de klanten nog. Die aarzelen nog, want de jongens in Tripoli hebben gedreigd elke klant die zijn karretje in Benghazi volgooit op bommen en granaten te trakteren. Te land, ter zee en in de lucht.
De bedrijfsbeveiliging van de nieuwe winkel heeft al geroepen, dat een dergelijke actie direct op repercussies kan rekenen, maar je zal als klant naar buiten komen met je karretje olie en in een schiettent terecht komen. Zit je niet op te wachten. Dus eerst maar een pilsie. Wachten tot het stil wordt.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 januari 2014
De Heineken doctrine