Skip to main content

Poen en polletiek (003)

01 maart 2017

dinsdag 13 maart-2012
Het gaat niet goed met die kleine drol in het Elysée. De corruptie-affaire rond de Pakistaanse onderzeeërs komt van tijd tot tijd weer opduiken met steeds weer nieuwe details over de betaalde kickbacks en dat kan Sarko slecht gebruiken bij zijn net op gang gekomen campagne voor zijn tweede termijn als haantjespresident (1).
En nu we het toch over campagnes hebben, er is slecht nieuws uit Libië. Vorig jaar liet Saif, de enige momenteel nog in leven zijnde firmant van Muammar Khadaffi & Sons Ltd., al weten dat de onderneming 50 meloen dollar had gestoken in Sarkozy's eerste verkiezingscampagne in 2007. Na zijn overwinning had Sarko zijn cher ami Muammar uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Frankrijk en gaf hem zelfs toestemming ten tijde van dat bezoek een grote bedoeïenentent vlakbij het Elysée neer te planten.
De vorig jaar nog op vrije voeten rondscharrelende Saif eiste naar aanleiding van de Brits-Franse blitzkrieg boven Tripoli en wijde omgeving zijn poen terug. Op straffe van openbaarmaking van smeuige info uit het Sarko-dossier. Monsieur Bruni ontkende ooit poen te hebben ontvangen, maar zal een diepe zucht hebben geslaakt toen Saif door Mad Maxen in de kraag werd gevat en voor onbepaalde tijd met zijn pik in het zand werd geduwd.
Helaas, helaas, nu blijkt een journalist van de Franse nieuwssite Mediapart inzage te hebben gehad in het onderzoeksdossier van een Franse kadi. En het ziet er niet best uit voor Sarko. Het dossier zit al vol met gedetailleerde gegevens over de deal en nu is het de vraag wanneer die kadi voldoende shit heeft verzameld om een proces op de rails te zetten. Voor of na de verkiezingen. Of helemaal niet, want Frankrijk kon wat dat betreft net zo goed tussen de Alpen en Palermo liggen.
De spanning loopt dus flink op en wij duiken in de rol van Joop Zoetemelk cq. Levi Leipheimer. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 van dit serietje dd. 18 november 2010.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
poen en polletiek