Doofpot (002)

woensdag 16 juni-2010
Na de aanslag van Israëlische commando's op het hulpconvooi naar Gaza is het duidelijk dat Israël onder zware druk staat om het eigen onderzoek een schijn van onafhankelijkheid te geven. Dan duikt ie weer op, die voormalige politicus met het hoge Goebbels-gehalte. Ja, Tony Blair. Tony is ook zo bezorgd over Gaza, maar dan vooral over Hamas, en niet zo bezorgd over die Israëlische blokkade. Dus wat doet Tony, hij reist naar Israël en praat met Netanyahu. Na wat heen en weer gepraat blijken er ineens twee niet-Israëlies aan die nog te vormen commissie te worden toegevoegd.
Een Canadese rechter en Lord Trimble, voormalig eerste minister van Noord Ierland.
Trimble? Ja dezelfde Trimble die zo tegen het onderzoek naar de moorden uit 1972 was. In 1972 vermoordden Britse paras 13 katholieke demonstranten in Londonderry (anders gezegd: Derry). Het verhaal was altijd dat die paras van het 1e Bataljon van het Parachutisten Regiment zich moesten verdedigen tegen gewapende IRA-leden.
Na een onderzoek dat 12 jaar heeft geduurd bleek dat er geen gewapende IRA leden waren en dat het dus gewoon moord was. Trimble? Trimble heeft zich altijd tegen elk onderzoek verklaard, want dat opent maar zoveel oude wonden.
Ja, Trimble is de juiste man in zo'n commissie, hij weet van de hoed en de rand en wast alles wit. In Noord Ierland behoorde hij, als rechtse Unionist, tot diegenen die de Ierse bevolking eronder wilde houden. Hij verkeert nu in goed gezelschap. Dank Tony, dank.

Doofpot

  • Hits: 275
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch