Skip to main content

Beresofski

vrijdag 1 juni-2012
Het lijkt effies niet goed te gaan met de in Londen verblijvende Boris Berezovski. Zo bereikte ons een paar dagen geleden het bericht, dat de van autohandelaar tot oligarch omgekatte Rus met zijn interessante Nederlandse contacten (1) steeds lastiger wordt gevallen door het Russische OM. De boys in Moskou zouden hem al een tijdje graag willen waterboarden. Onder andere over het achteroverdrukken van ruwweg 2 miljard dollar uit Russische staatsbedrijven en nog wat andere financiële futiliteiten. Nou zal Engeland het laatste land zijn, dat Boris zal inpakken voor een goelagtransportje. Maar onze obscure vriend is ook op een andere manier te treffen. In zijn spaarvarken. Zo zou Frankrijk vandeweek op verzoek van voornoemde O-emmers beslag hebben gelegd op 13 meloen euro uit Boris’ boedel en kluisjes aldaar. In navolging van Zwitserland, Monaco en Oekraïne, waar al verschillende luitjes uit Boris’ regiment wasserettebazen op de rol zouden zijn gezet.
Boris zelf zegt niks te hebben gehoord van beslagleggingen. Hooguit van zijn jacht, maar dat is volgens hem teruggedraaid. De luxe tobbe stond op naam van iemand anders...
Maar er is meer. Valter Litvinenko, de vader van de in 2006 aan een overdosis van Polonium-210 overleden Alexander Litvinenko, heeft onlangs een reuzensalto gemaakt. Boerde hij vroeger nog, dat Russische geheimsmurfen verantwoordelijk waren voor de moord op zijn zoon, onlangs duwde hij tijdens een gesprek met een paar Britse cloak and dagger-nullen de zwarte piet in de gleuf van Boris en de naar New York uitgeweken microbioloog Alexander Goldfarb. Een expat die na zijn vlucht bij de toenmalige werkgever van prinses M. van O-W.S. op schoot kroop en in een iets later stadium zich aansloot bij Boris. Langs die weg ontmoette Goldfarb ook de familie Litvinenko en werd zo dikke mik, dat hij de woordvoerder van junior werd tijdens diens langzame demise. In die hoedanigheid tekende hij ook de laatste zucht van het slachtoffer op, waarin deze zou hebben verklaard dat de Ruskies verantwoordelijk waren voor zijn dood. En dan met name zakenman Andrei Lugovoy (2).
Pappa Valter deelde aanvankelijk die mening, maar ging begin dit jaar al stevig overstag. Nu heeft naar buiten getild, dat hij over een belangrijke verklaring van zijn zoon beschikt, die hij kort voor zijn verhuizing naar het hemelse dakterras op papier zou hebben gezet. Volgens hem blijft het proces over de zaak in Londen niet hangen op Russische onwil, maar door het schuiven van steekpenningen door Berezovski. En Valter wil terug naar Moskou om van daaruit zijn gram te halen. Voor ons is deze story net schaken. Na E2-E4 gaat het licht uit. Stay tuned.

(1) Bedoelen we Jan Willem Godin en Johnny Deuss mee. Voor de eerste verwijzen wij met graagte naar de series “De aanbidding van de gouden Pekingeend” en “Shady” op de Followup-site. Voor de laatste bieden wij u een tochtje aan door de serie “Deuss en de Ruskies”, hoewel Johnny zelf alle verhalen over hem op het internet afdoet als Joan Franka-verhalen.
2 ) Zie aflevering 8 van de serie “De dood van een spion” dd. 28 januari 2007.
Lugovoy heeft altijd ontkend, dat ie met polonium heeft gestrooid. Kort geleden is ie aan een leugendetector gelegd en die gaf hem gelijk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen