De bomen en het bos (001)

woensdag 12 oktober-2005
Gaan we weer. Op 4 december 2003 besteedde het teeveeprogramma Netwerk aandacht aan de groenbeleggingsmaatschappij Groen Invest Nederland (GIN). Het bedrijf zette Robiniastekjes in de grond. Nee, niet in Costa Rica. Gewoon in Noord-Nederland. Robinia is een Europees soort hardhout (Pseudo Acacia) en als je de aanvechting had om je geld te beleggen in natuurproducten en daar toch een leuke winst uit wilde peuren dan kon je bij GIN uitstekend terecht. Daar leken de bomen namelijk de hemel in te groeien.
De Netwerkers maakten aan de hand van een stel rapporten uit 2000 echter duidelijk dat het bedrijf de beleggers had gelokt met overdreven winstverwachtingen en valse voorlichting waar het de verzekering betrof. Die zou namelijk berusten bij Nationale Nederlanden, maar naar aanleiding van diezelfde rapporten had de verzekeraar de polis van GIN afgekocht. Een polis overigens die volgens een paar getuigen het levenslicht had gezien dankzij het schuiven van een paar steekpenninkskes. Nationale Nederlanden ontkende de beschuldiging.
Hoe dit zij, Netwerk ging nog een stap verder om zijn case Rubiniahard te maken door het Research Instituut Alterra uit Wageningen nog eens aan GIN te laten ruiken. Volgens Alterra hadden de Noordnederlandse boomkwekers de winstverwachting met de factor honderd naar boven gekrikt en zag het somber in voor de 10.000 beleggers.
GIN is niet de enige beleggingsclub die zich in Nederland te buiten gaat aan het poten van Robiniaatjes. Ook de Stichting Robinia en en Robinia Gold doen dat. Maar met dat tweetal schijnt iets ernstigs gebeurd te zijn. Hij schrijft het volgende:

“ ... Robinia Gold, de maatschappij waarin particulieren participeerden en de grond en bomen aankochten is verkocht aan de heer Ties de Vries (www.tgdevries.nl) welke inmiddels failliet is verklaard. Telefoon wordt niet meer beantwoord. E-mails dus ook niet. Participanten kunnen fluiten naar de guldens/euri.
De curator heeft inmiddels bekend gemaakt (documentatie op verzoek beschikbaar) dat er niet veel meer te halen valt bij de heer De Vries. Gezien hier een smeergeld-affaire achter zit met een gerenommeerde club is dit misschien verder onderzoek door jullie speurneuzen waard.
”

Doen we. Tot we worden ingehaald door de grote jongens van de msm (mainstream media) of de Consumentenbond. Maar dat is niet zeker. Stay tuned.

De bomen en het bos

  • Hits: 351
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch