Bombs away (024)

dinsdag 15 april-2014
Even terug naar die Jamestown Foundation. Een denktank met op links een stevige lekke band, een hoofdkantoor in Washington, een bijkantoor in Boston en aan het stuur de Nederlander Willem de Vogel. Het denkvehikel zou het “Caucasian Fund” aka “Kavkazsky Fund” hebben gepamperd. Een Georgische onderneming met een bijkantoor in Boston die na de door stropdassenvreter Misja Saakashvili in 2008 geïnitieerde en verloren clash met het Russische leger zogenaamde seminars organiseerde voor Noord-Kaukasische militantjes met een diasporastempel. Mogelijk in samenwerking met de Georgische regering, die volgens Radio Free Europe na het militaire echec 120 van die voornamelijk Tsjetsjeense militantjes bij elkaar had geveegd in Tbilisi voor een training in explosieve activiteiten aan de Russische kant van de grens.
Zoals eerder aangehaald ontkende de Jamestown Foundation elke betrokkenheid, maar binnen De Vogel's organisatie was op dit specifieke veld vol subversieve narigheid wel degelijk een flinke bunder expertise aanwezig. De club werd in 1984 met steun van toenmalig CIA-opperhoofd William Casey uit de baarmoeder geduwd en groeide naar eigen zeggen in hoog tempo uit tot een leidinggevende bron van informatie met betrekking tot de interne beleidsprocessen in totalitaire landen. Bedoeld werd de Sovjet Unie en China. Wat later kwam het Midden-Oosten ook in beeld. Geen mirakel, want in het bestuur van de Foundation figureerden niet de minste gladiolenkwekers. Zo zat voormalig CIA-baasje James Woolsey langdurig in het bestuur en in een wat later stadium de door ons al eerder in het lentezonnetje getrokken kouwe oorlog-loodgieter Zbigniev Brzezinski en Michael Hayden (van 2006 tot 2009 opperhoofd van de CIA).
In navolging van de Jamestown Foundation ontkenden ook het Caucasian Fund en Misja Saakashvili dat in Georgië Tsjetsjeense militante jeugdigen onder hun auspiciën een stoomcursus terrorisme hadden gevolgd. Maar Misja's presidentiële opvolger Ivanishvili strooide onlangs met een busje twijfel. Kwootje. Komt ie:

"Het is mogelijk dat in Georgië terroristen zijn opgeleid, maar het onderzoek is onderweg. Laten we wachten op de eindresultaten. We krijgen een grote hoeveelheid nieuw materiaal binnen. Er zijn aanwijzingen dat de autoriteiten samenwerkten met terroristen en militanten. Als die informatie juist blijkt te zijn, dan is dat ronduit schokkend”.

Een van die militanten zou William Plotnikov zijn geweest. Een naar Canada verhuisde Rus die in 2010 naar Dagestan trok om de boel daar eens stevig op te naaien. William stond in contact met Tamerlan Tsarnaev, die in 2011 een Caucasus/Jamestown-cursusje zou hebben gevolgd en het jaar daarop ook zijn opwachting maakte in Dagestan. Intrigerend, nietwaar? Stay tuned.

bombs away

  • Hits: 385
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch